[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova și Turcia vor intensifica colaborarea în domeniul agriculturii
6 Mai

Convocarea la Chişinău a celei de-a II-a Ședințe a Comitetului de Supraveghere în Agricultură dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, atragerea investițiilor turcești în sectorul agriculturii și dezvoltării rurale, inițierea contactelor cu importatorii turci de carne, acestea și alte subiecte au fost discutate în cadrul întrevederii Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama cu omologul din Turcia Farul Celik, Ministru al Alimentaţiei, Agriculturii şi Zootehniei, care a avut loc joi, 05 mai,  în Antalya, Turcia, transmite CURENTUL.

Conducerea MAIA a adus mulțumiri părții turce pentru sprijinul constant de care se bucură Republica Moldova de la declararea independenței. Eduard Grama a manifestat interes pentru preluarea experienţei de succes a Turciei  în ce privește tehnologiile de producere a legumelor în sere, și colaborarea în vederea extinderii suprafețelor de teren protejat în RM, în scopul asigurării pieței interne cu legume în perioada rece a anului, precum și pentru creșterea potențialului de export în țările CSI. De asemenea, Ministrul Eduard Grama a vorbit despre intensificarea relațiilor de colaborare în sectorul zootehnic și inițierea procedurii de parafare și aprobare a unui acord privind exportul animalelor în Turcia.

Un subiect aparte al dialogului a constituit extinderea programelor de asistență în domeniul agriculturii, oferite de Guvernul Turciei prin intermediul Agenţiei Turcești de Cooperare şi Dezvoltare (TIKA).

La rândul său, Ministrul din Turcia, Farul Celik a apreciat relațiile istorice dintre cele două state și a menționat că legăturile de prietenie trebuie să se reflecte în schimburile comerciale. Oficialul a precizat că investitorii turci nu cunosc climatul  investițional din Republica Moldova. Totodată, Ministrul Farul Celik a precizat că ultima ședință a Comitetului de Supraveghere în Agricultură dintre Republica Turcia şi Republica Moldova a avut loc în 2013.

Spre finalul întrevederii, Ministrul Eduard Grama a mulțumit pentru ospitalitate și a invitat omologul său turc să întreprindă o vizită în Republica Moldova, însoțit de un grup de investitori.

Notă: Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama efectuează, în perioada 3-7 mai, o vizită de lucru în Antalya, Turcia, unde participă la cea de-a  30-a Conferinţă Regională pentru Europa (ERC) a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură  (FAO).

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților