[ X ]
Moldova și Portugalia au semnat un Acord. Iată ce prevede acesta!
30 Mai

În perioada 28-29 mai 2014,  viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a efectuat o vizită în Portugalia, la invitaţia Ministrului Afacerilor Externe, Rui Machete, informează Curentul.md

Discuţiile cu omologul portughez au cuprins mai multe subiecte de interes comun, atît în plan bilateral, cît şi multilateral, ministrul Rui Machete apreciind eforturile depuse de autorităţile R. Moldova în vederea mobilizării resurselor umane şi instituţionale pentru atingerea obiectivului european.

Ministrul portughez a menţionat că semnarea Acordului de Asociere va constitui o apreciere clară a acestor eforturi din partea UE, precum şi un semnal că Bruxelles-ul va  sprijini în continuare demersurile europene ale ţării noastre. Potrivit oficialului, Portugalia este solidară cu acest suport şi va continua să susţină cursul strategic european al ţării noastre.

În altă ordine de idei, ministrul Natalia Gherman a apreciat suportul pe care autorităţile portugheze îl acordă comunităţii de moldoveni în păstrarea tradiţiilor culturale şi lingvistice, precum şi în domeniul protecţiei sociale. Portugalia este una din primele ţări europene cu care Republica Moldova a încheiat un Acord de protecţie socială, aranjamentul de aplicare practică a acestuia fiind semnat încă în 2010.

La finalul întrevederii, cei doi miniştri au semnat Acordul între Republica Moldova şi Republica Portugheză privind transporturile internaţionale rutiere de pasageri şi de mărfuri.

În cadrul vizitei efectuate în Portugalia, ministrul moldovean a avut o întrevedere şi cu ministrul Administrării Interne, Miguel Macedo. Aceștia au discutat  subiecte concrete privind cooperarea între Ministerele de Interne şi subdiviziunile acestora din cele două ţări.

Totodată, a avut loc ceremonia de inaugurare a Consulatului Onorific al Republicii Moldova în Portugalia, în funcţia de Consul Onorific activînd Antonio Beja.

De asemenea, ministrul Natalia Gherman a avut o întîlnire cu reprezentanţii comunităţii de moldoveni şi a acordat un interviu pentru ziarul „Diário de Noticias”, principalul cotidian al ţării.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților