[ X ]
[ X ]
[ X ]
Moldova rămâne în topul statelor prioritare pentru Guvernul Cehiei
11 August

Premierul Valeriu Streleţ a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Jaromír Kvapil. Cei doi oficiali au remarcat importanţa dezvoltării dialogului politic bilateral, în special fiind discutată posibilitatea organizării vizitei Prim-ministrului Republicii Cehe, Bohuslav Sobotka, în Republica Moldova, transmite CURENTUL.

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a exprimat gratitudinea pentru sprijinul constant al Cehiei acordat Republicii Moldova în efortul de modernizare şi aliniere la standardele europene. „Activitatea Cabinetului de miniştri pe care am onoarea să-l conduc, precum şi a colegilor din coaliţia de guvernare, este orientată spre asigurarea stabilităţii macroeconomice, crearea condiţiilor şi garantarea siguranţei pentru investiţii. Promovarea proiectelor de modernizare a infrastructurii este vitală pentru o dezvoltare economică durabilă. În acest sens, mizăm pe o colaborare eficientă, reciproc avantajoasă”, a spus Prim-ministrul.

Ambasadorul ceh a reconfirmat sprijinul ţării sale pentru Republica Moldova şi disponibilitatea de a iniţia noi proiecte în domenii precum: medicina, energetica, construcţii, agricultura etc. „Moldova rămâne în topul statelor prioritare la capitolul asistenţei pentru dezvoltare acordată de Guvernul Cehiei. Ne dorim să realizăm cât maimulte proiecte comune”, a declarat diplomatul ceh.

Părţile au salutat desfăşurarea primei reuniuni a comisiei interguvernamentale moldo-cehe pentru cooperare economică, care a avut loc în perioada 30 iunie – 1 iulie 2015, la Chişinău. Oficialii s-au pronunţat pentru amplificarea raporturilor investiţionale şi comerciale între cele două state.

În ultimii 12 ani, în Republica Moldova au fost realizate peste 50 de proiecte cu sprijinul Cehiei, în sumă de circa 14 milioane de euro. Programul bilateral de asistenţă pentru dezvoltare, pentru perioada 2011-2017, include sectoarele: infrastructură, agricultură, protecţia mediului, consolidarea relaţiilor dintre guvern şi societatea civilă etc.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților