[ X ]
Moldova a primit încă 13,2 milioane de euro de la UE. Iată pentru ce!
15 Septembrie

Uniunea Europeană a transferat Republicii Moldova cea de-a doua tranşă, în valoare de 13,2 mln. euro, din totalul de 60 de milioane de euro, oferițiîn cadrul Programului „Suport pentru reformele din sectorul justiției”, transmite CURENTUL.

Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Justiției, Oleg Efrim, şi AmbasadorulPirkka Tapiola, Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, în cadrul unei conferinţe de presă comune.

„Această tranşă, în valoare de 13,2 mln. euro, a fost stabilită în baza raportului Misiunii de evaluare privind implementarea Matricei de Politici a Programului pentru anul 2013. Am reușit să realizăm o majoritate covârșitoare a precondițiilor propuse, în măsură de 88 la sută, și astfel am convins Uniunea Europeană de seriozitatea intenţiilor noastre”, a afirmat Oleg Efrim.

La rândul său, Pirkka Tapiola a reiterat că Uniunea Europeană va continua să susţină reformele din ţara noastră.

”Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un sprijin fără precedent, pentru reforma în justiţie. Reformele implementate au nevoie de timp pentru a da roadele care vor fi simțite de către cetățenii Moldovei. Încurajăm Republica Moldova să intensifice lupta împotriva corupției în sectorul justiției și să implementeze reforma Procuraturii, aceste domenii fiind prioritare conform Agendei de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova”, a menționat Șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Pirkka Tapiola a adaugat că „celelalte două tranşe în cadrul suportului financiar european de 60 de mln. euro, vor fi acordate până în 2016, în dependență de amploarea reformelor și implementarea obiectivelor prevăzute în Matricea de Politici”.

CURENTUL.md precizează: Prima tranşă din suportul bugetar, în valoare de 15 mln. euro, a fost transferată de Uniunea Europeană Republicii Moldova în noiembrie 2013, anul lansării Programului „Suport pentru reformele din sectorul justiției”. Acordul de finanțare, în valoare de 60 de mln. euro a fost semnat de către Guvernul Republicii Moldova și UE la 14 iunie 2013, la Bruxelles.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților