Misiunea de observatori a Comunității Statelor Independente (CSI) a catalogat alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016 drept legale, corecte și libere, transmite CURENTUL.
Alexei Sergheev, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, a declarat că observatorii internaționali nu au depistat nereguli majore în timpul alegerilor, doar mici defecțiuni tehnice și incidente care nu au influențat considerabil procesul de vot.
„În totalul grupului de observatori am fost 69 de persoane. Reprezentanți ai mai multor Parlamente, membri ai corpului diplomatic, etc. Munca noastră am făcut-o în conformitate cu legea în vigoare a R. Moldova. Experții noștri au catalogat aceste legi care corespund rigorilor internaționale și libere pentru alegători.
În toate etapele alegerilor am avut contact cu observatorii noștri și cu CEC-ul și am obținut răspuns la toate întrebările. Am fost prezenți la diferite ședințe ale CEC-ului și suntem mulțumiți de colaborarea noastră.
Considerăm că permisiunea CEC-ului pentru ca cetățenii de peste hotare să poată vota cu pașapoartele expirate – drept un lucru bun. Aceștia puteau vota cu aceste pașapoarte cu IDNP-ul lor. Misiunea de informare a CEC-ului și-a făcut treaba, populația a fost informată despre viitoarele alegeri.
Faptul că CEC-ul a transmis Registrul Alegătorilor cu 22 de zile înainte considerăm un lucru legal și fiecare putea să meargă să verifice dacă se află în listă.
În ziua alegerilor am observat și listele suplimentare.
Referitor la campania electorală și agitația concurenților, credem că, s-a produs în limitele normei legale, cu mici abateri pe care CEC-ul le-a rezolvat constant. Am depistat 33 de cazuri examinate de CEC.
Am asistat și la decizia de a elimina din cursă pe cei 4 candidați și procedura în care s-a efectuat asta.
Nu putem spune că a fost curată întreaga campanie electorală, am depistat 73 de cazuri de amplasare a publicității electorale în locurile neautorizate. CEC-ul a fost informat și a acționat în limitele legii.
În ziua alegerilor secțiile de votare au fost dotate cu cele necesare, dar condițiile nu în toate erau după normă. Am observat și procesul în care comisiile mergeau acasă la oamenii care nu puteau să se prezinte singuri, cum s-a făcut pregătirea, etc.
Am depistat unele lacune cu tehnica – computerele se blocau, nu se conectau, oamenii erau nevoiți să aștepte. Am văzut și încălcările cu cele 2 buletine de vot a le unui cetățean și faptul că unii era îndrumați pentru cine să voteze sau că nu au votat persoana corectă. Aceste mici încălcări nu au influențat procesul de vot. Noi am catalogat aceste alegeri legale, corecte și libere”, a spus Serghei Alexeev.
Cristina Parfeni