[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mircea Maleca: Pasagerii zborurilor întîrziate trebuie trataţi egal!
9 Septembrie

Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a avizat negativ, în data de 08.09.15, proiectul de Hotărîre de Guvern propus de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID) „cu privire la modificarea HG nr. 836 din 08.11.2012 pentru aprobarea Regulamentului privind compensarea şi asistenţa pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare şi anulării sau întîrzierii prelungite a zborurilor, transmite CURENTUL.

În opinia Directorului AAC, Mircea Maleca, propunerea MTID va leza în mod direct drepturile pasagerilor zborurilor întîrziate, lipsindu-i pe aceștia de dreptul la obținerea compensațiilor din partea companiilor aeriene.

Sintagma existentă în Regulament, care prevede achitarea compensațiilor pentru pasagerii zborurilor întîrziate, a fost inclusă inițial la propunerea AAC și a fost motivată prin faptul că, Curtea Europeană de Justiţie s-a pronunţat asupra faptului că pasagerii zborurilor întîrziate, prin neacordarea unei compensaţii forfetare, sunt trataţi discriminatoriu faţă de pasagerii zborurilor anulate. Drept argument, Curtea invocă principiul egalităţii de tratament, prin prisma căruia atît pasagerii zborurilor întîrziate, cît şi pasagerii zborurilor anulate se află în situaţii comparabile şi suportă o neplăcere similară, şi anume o pierdere de timp faţă de planificarea iniţială a zborului.

În acest sens, Curtea a interpretat extensiv prevederile Regulamentului European şi a obligat transportatorii să ofere compensaţia pecuniară prevăzută pentru anularea zborului şi pentru situaţiile în care are loc întîrzierea zborului.

Deciziile Curții au aplicabilitate directă pe teritoriul UE fără a fi necesară modificarea nemijlocită a regulamentelor/directivelor pe care le interpretează.

Luînd în consideraţie cele expuse, precum și în spiritul celor mai bune practici europene, dar şi rămînînd ferm pe poziţia că pasagerii nu trebuie discriminaţi, AAC a avizat negativ proiectul înaintat de MTID.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților