[ X ]
Ministrul Justiției: Avem deschidere mai mare în relațiile cu Găgăuzia și încredere reciprocă
20 Mai

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a avut o întrevedere cu Petras Auštrevičius, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, pe parcursul căreia au discutat aspecte ale funcționării Autonomiei Găgăuze, inclusiv punerea în aplicare a legii din 1994 privind statutul juridic special al acesteia, transmite CURENTUL.

Vladimir Cebotari a explicat că actuala guvernare este foarte deschisă pentru dezvoltarea și intensificarea programelor de susținere a inițiativelor din Autonomia Gagauz-Yeri, să audă ce-și doresc locuitorii de acolo. Iar încrederea este una reciprocă.

„Interesul primar comun al actualului bașcan, Irina Vlah, și al Cabinetului de miniștri al Republicii Moldova este să contribuie cât de mult posibil la beneficiul populației. În proiectele noastre trebuie să dedicăm capitole aparte, orientate spre Găgăuzia”, a opinat în cadrul discuției de astăzi ministrul Justiției.

Potrivit lui Cebotari, o parte semnificativă a efortului de guvernare trebuie să fie direcționată spre această regiune.

„Iar consolidarea susținerii noastre, prin acțiuni concrete, crește confidența cetățenilor și este evident că fortifică suveranitatea Republicii Moldova. Noi avansăm destul de bine în relațiile dintre Executiv și Autonomie – rapid, dar, în același timp, suntem foarte echilibrați în luarea deciziilor. Soluția este dialogul continuu cu ei, să fim corecți și să nu admitem erori. Trebuie să ne focalizăm pe multiplicarea rezultatelor pozitive în toate sectoarele”, susține Vladimir Cebotari.

Europarlamentarul Petras Auštrevičius ne-a asigurat că Uniunea Europeană va oferi Moldovei posibilitatea dezvoltării proiectelor ce nu au fost sprijinite anterior.

„Eu văd oportunități pentru a extinde cooperarea și a face ca lucrurile să evolueze. Ar fi necesară stabilirea unor angajamente mutuale mult mai practice pe 2-3 blocuri, cum ar fi economia, legislația, și dezvoltarea lor în regiune. Avem șanse mai bune doar într-o abordare coerentă. Suntem dispuși să vă susținem, inclusiv financiar. Spre exemplu, am putea căuta resurse adiționale pentru suportul programului de învățare a limbii române. Să nu uităm că integrarea vine prin aceeași identitate, cultură și limbă vorbită”, afirmă oficialul european.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților