[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministrul de externe al Germaniei: Revigorarea discuțiilor în formatul „5+2″ nu trebuie să aibă loc doar de dragul discuțiilor
26 Iulie

Premierul Pavel Filip susține că, în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, principiul de bază este ca autoritățile să aibă grijă de cetățeni indiferent pe care mal al Nistrului locuiesc. Declarații în acest sens au fost făcute în cadrul unui briefing susținut astăzi, împreună cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, Președinte în exercițiu al OSCE, transmite CURENTUL.

Pavel Filip a spus că, în cadrul discuțiilor cu ministrul german, au fost abordate mai multe aspecte privind reglementarea conflictului.

„Am ținut să mulțumesc președinției Germaniei la OSCE pentru eforturile depuse în reluarea formatului de negocieri 5+2, după 2 ani de pauză. Am reiterat interesul nostru în demararea discuțiilor pentru elaborarea juridică a părții transnistrene cu componenta R.Moldova”, a menționat Premierul.

Șeful Cabinetului de miniștri s- a arătat încrezător că autoritățile vor reuși să găsească soluțiile pașnice necesare. „Încercarea de a găsi soluții pe cale pașnică e una primordială și, cred că, OSCE e cea mai potrivită platformă în acest sens, și acesta este un lucru confirmat în timp. Am toată siguranța că anume în formatul 5+2 vom găsi toate soluțiile necesare”, a mai spus Premierul.

La rîndul său, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, Președinte în exercițiu al OSCE, a spus că niciodată nu au fost atîtea crize dificile în regiunea din apropiere.

„Mă aflu aici pentru a discuta despre conflictul transnistrean și despre viitorul acestei situații. Permiteți-mi să mulțumesc Guvernului pentru contribuția la revigorarea discuțiilor în formatul 5+2, dar revigorarea nu trebuie să aibă loc doar de dragul discuțiilor, ci trebuie să fie discuții cu substanță, care să genereze soluții”, a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Oficialul german a menționat că așteaptă ca în urma discuțiilor să fie făcuți pași concreți în realizarea sarcinilor stabilite în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Cristina Gurez

 

Inapoi la arhiva noutaților