În condițiile unei crize profunde, în momentul în care Republica Moldova are nevoie de stabilitate pentru promovarea reformelor, Domnul Sturza, vine cu un Guvern care, nu doar că nu are suport politic, dar nici nu este capabil să rezolve problemele acute prin care trece Republica Moldova. Despre asta scrie pe blogul său, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, transmite CURENTUL.
Potrivit acestuia, din cauza lipsei unei majorități parlamentare certe, din 2014 şi până în prezent, suntem în criză guvernamentală.
„Însă, din păcate, vedem că această lecție nu a fost însușită de proaspătul candidat la funcția de Prim-ministru. Domnul Sturza insistă pe faptul că problema nu este în sistem sau în Programul de Guvernare, ci în oameni. Astăzi, ni se propune o altă componență a Guvernului, fără să se înțeleagă că problema nu este neapărat în oameni, ci în sistem, or, noi preferăm să schimbăm oamenii, dar să nu ne atingem de sistem. Poporul este în așteptarea unui erou național, dar trebuie să înțelegem că o singură persoană nu poate să facă nimic”, scrie Chirinciuc.
Ministrul liberal susţine că, „cel mai dramatic este că ne scapă această luptă împotriva sistemului și de fiecare dată rămânem învinși”.
„Noi preferăm să luptăm cu Voronin, Filat, Lupu, dar odată cu învingerea acestora se ridică alții și mai răi decât primii, cum ar fi Dodon, Usatîi Țopii ș.a. Stimați cetățeni, haideți să ne maturizăm și să depersonalizăm lupta noastră, dați să luptăm împotriva acestei mașinării care naște monștri, asta-i adevărata luptă în care este implicat, aproape un sfert de veac, Partidul Liberal. Noi nu am venit cu nume, dar am propus soluții concrete”, adaugă demnitarul.
Chirinciuc spune că a așteptat să vadă propuneri de reformare a țării din partea noului candidat desemnat la funcția de Premier, dar, în schimb, a văzut doar o listă de oameni.
„Am sperat, din tot sufletul, că propunerea liberalilor referitoare la reformarea Autorității Publice Centrale va fi pe agenda noului Premier, însă, nu a fost să fie așa. PL a propus și va continua să ceară reformarea APC prin comasarea mai multor ministere și optimizarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 40%, în tandem cu creșterea eficienței acestor instituții. Astfel, din cele 16 ministere câte sunt în prezent vom continua să insistăm ca să rămână doar 9: Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministrul Afacerilor Interne – (Cu o parte componentă a Ministerului Tehnologiilor Informaționale), Ministrul Transporturilor (care va include și o parte componentă a Ministerului Tehnologiilor Informaționale, dar şi o parte a Ministerului Construcțiilor), Ministerul Economiei și Finanțelor – (va fi creată și Agenția de Venituri care va include actualul FISC și Serviciu Vamal), Ministerul Învățământului și Culturii – (Tot aici se va regăsi și actualul Minister al Tineretului și Sportului), Ministerul Sănătății și Protecției Sociale, Ministerul Agriculturii Mediului și Dezvoltării Regionale, Ministerul Justiției şi Ministerul Apărării”, scrie Iurie Chirinciuc.
Potrivit ministrului, în afară de comasarea ministerelor este absolut necesară și reforma agențiilor de stat, care trebuie să fie subordonate ministerelor de profil.
„Pentru membrii PL este clar că lupta împotriva cuiva se termină odată cu înlăturarea acelei persoane de la putere, de aceea Partidul Liberal este angajat în lupta pentru reformarea Republicii Moldova. Într-o astfel de luptă se fixează obiective măsurabile, concrete, care sunt valabile indiferent de cine-i premier, președinte sau ministru. Asta-i lupta pe care ne-am asumat-o și pe care o vom duce până la capăt, asta-i lupta pentru care PL caută aliați. Pentru nimicirea sistemului corupt și pentru o Moldovă renăscută din cenușă, am acceptat să facem parte din AIE și tot pentru aceleași idealuri vom merge până la capăt. Păcat, că în cazul Guvernului Sturza, prioritare nu sunt idealurile, reforma APC sau Programul de Guvernare, apropo, program care rămâne a fi neschimbat, preluat de la AIE 3, prioritare rămân persoanele, pe care noi suntem impuși să îi considerăm a fi tehnocrați”, conchide Iurie Chirinciuc.
Adrian Platon