Consumul tutunului este principala cauză de deces a circa 6 milioane de oameni pe plan global şi 1,6 milioane numai în Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În cadrul unei conferinţe de presă, viceministrul Sănătăţii Svetlana Cotelea a declarat că majorarea preţurilor la tutun prin intermediul taxelor este singura politică efectivă pentru a reduce consumul de tutun şi de a salva vieţi, transmite Curentul.md.
„Majorarea preţurilor prin taxare, aduce cele mai mari beneficii pentru sănătate pentru persoanele cu resurse financiare minime, inclusiv pentru persoanele tinere. Efectele măririi preţurilor asupra tinerilor sunt semnificative, astfel reducând consumul de tutun la o rată de 2-3 ori mai mare decât în rândul adulţilor”, a declarat aceasta.
Potrivit sursei, în Moldova fumează 48,5% dintre bărbaţi şi 8,2% dintre femei. La fel, în anul 2013 potrivit unui studiu, în Moldova peste 16 % dintre tinerii în vîrstă de 13-15 ani sunt fumători, inclusiv și fetele.
„Guvernul RM depune eforturi pentru a majora taxele pentru tutun, la fel cum a procedat Franța, triplînd preţurile ajustate la inflaţie pentru ţigări. Aceste acţiuni au dus la reducerea vînzărilor cu peste 50%. Turcia a majorat constant accizele la tutun pînă la 84,2% împreună cu implementarea altor politici, precum interzicerea fumatului în încăperi şi a publicităţii la tutun”, a adăugat Svetlana Cotelea.
Curentul.md precizează că, la 4 februarie 2014, Guvernul Republicii Moldova a aprobat şi a înaintat Parlamentului Republicii Moldova spre aprobare “Legea privind controlul tutunului”, ce reglementează activităţile de control a tutunului de către autorităţile publice. Proiectul va ajunge să fie examinat în plenul Parlamentului.
Elena Mocreac