[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Justiției va desemna comisia de lichidare a partidului ”ȘOR”
20 Iunie

După decizia de ieri a Curții Constituționale, Ministerul Justiției, în calitate de organ competent să întreprindă măsurile subsecvente stabilite de Hotărârea Curții, dar și de către Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, va desemna o comisie de lichidare a Partidului Politic „Șor”, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de stat al persoanelor juridice prevăzute de legislația în domeniu și va solicita Agenției Servicii Publice să consemneze în Registrul de stat al persoanelor juridice demararea procedurii de lichidare, informează CURENTUL.

Veronica Mihailov-Moraru, ministrul Justiției, a făcut unele precizări cu referire la hotărâre.

„În premieră pentru Republica Moldova, a fost pronunțată Hotărârea Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic.

Sesizarea privind controlul constituționalității Partidului Politic „Șor” a fost depusă de către Guvernul Republicii Moldova (aprobată prin HG nr. 764 din 09.11.2022), cu solicitarea de verificare a constituționalității partidului, reieșind din activitatea acestuia, care prezenta toate aparențele că militează împotriva principiilor statului de drept, a suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. (încălcarea frecventă a legislației electorale; includerea persoanelor din conducerea partidului în listele de sancțiuni internaționale ale mai multor state, intenții de a răsturna prin violență orînduirea constituțională; beneficierea de sprijin, inclusiv financiar, din partea serviciilor unui stat terț, cu scopul de a influența viața politică internă a statului și de a deturna direcția spre integrarea europeană etc.).

Curtea Constituțională a notat că în cazurile analizate sunt suficiente pentru a constata încălcarea sistemică a principiului finanțării transparente a partiudelor politice, și a examinat dacă din informațiile prezentate de Guvern, rezultă vreun pericol pentru valorile protejate de Constituție.

Reieșind din cele stabilite de Curte, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat de drept la data pronunțării hotărârii Curții, iar Ministerul Justiției urmează să desemneze o comisie de lichidare a partidului .

De notat e că Curtea Constituțională a hotărât și în privința mandatelor deputaților acestui partid, care vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare. Iar dacă un deputat nu își poate exercita mandatul, acesta rămâne vacant până la încheierea legislaturii Parlamentului.

În continuare, Ministerul Justiției, în calitate de organ competent să întreprindă măsurile subsecvente stabilite de Hotărârea Curții, dar și de către Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, va desemna o comisie de lichidare a Partidului Politic „Șor”, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de stat al persoanelor juridice prevăzute de legislația în domeniu și va solicita Agenției Servicii Publice să consemneze în Registrul de stat al persoanelor juridice demararea procedurii de lichidare

Totodată, în legătură cu procedura nemijlocită de lichidare a partidului politic, odată cu numirea lichidatorilor partidului, mandatul organelor partidului politic încetează (conform art. 23 alin. (4) din Legea nr. 294/2007), lichidatorii fiind responsabili de inventarul bunurilor partidului politic. Din momentul în care partidul politic este în proces de lichidare, acesta pierde dreptul de a mai primi alocații de la bugetul de stat (conform art. 27 alin. (6) lit. c) din Legea nr. 294/2007)” – a relatat oficialul.

Veronica Mihailov-Moraru a mai spus că, reieșind din sensibilitatea subiectului menționat, Ministerul Justiției se angajează să revină periodic cu informații pentru public prin care să expună evoluțiile pe marginea procedurii de lichidare a partidului politic dizolvat ieri prin hotărârea Curții Constituționale.

Inapoi la arhiva noutaților