[ X ]
Ministerul Justiției cere noi modificări cu privire la imunitatea judecătorilor
25 Iunie

Ministerul Justiției a înaintat Guvernului spre examinare și aprobare un proiect de lege cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative, care vizează imunitatea judecătorilor, transmite Curentul.md

Modificările propuse prin proiectul înaintat vin să repare careva lacune din legislația în vigoare, după ce unele prevederi legale au fost declarate neconstituționale.

Potrivit proiectului de lege elaborat de către Ministerul Justiției, în vederea prevenirii și combaterii actelor de corupție, se prevede extinderea categoriilor de infracţiuni care nu necesită acordul Consiliului Superior al Magistraturii pentru pornirea urmăririi penale împotriva judecătorilor. Respectiv, urmărirea penală împotriva unui magistrat va putea fi pornită nu doar în cazul infracțiunilor de corupere pasivă sau trafic de influență, dar și în cazurile de spălare de bani sau îmbogăţire ilicită.

Totodată, proiectul de lege mai propune uniformizarea prevederilor referitoare la măsurile procesuale de constrîngere pentru aplicarea cărora este necesar acordul CSM, dar și limitarea cercului acestora la reţinere, aducere silită, arest, percheziţie. Mai mult, se propune ca aplicarea reținerii, aducerii silite sau percheziției pînă la începerea urmăririi penale, în cazul infracțiunilor de corupere pasivă, trafic de influență, spălare de bani sau îmbogăţire ilicită, să se facă fără acordul CSM, dar cu autorizaţia Procurorului General sau a prim-adjunctului acestuia, iar în lipsa celui din urmă, a unui adjunct desemnat prin ordin al Procurorului General.

Proiectul vine și cu reglementări exprese referitoare la procedura de examinare a cauzelor contravenţionale împotriva judecătorilor. Acestea urmează să fie examinate de către instanţa de judecată în cazul în care magistratul refuză să semneze procesul-verbal cu privire la contravenţie sau dacă acesta solicită expres examinarea cauzei de către instanţa de judecată.

De asemenea, proiectul reglementează posibilitatea reținerii judecătorului în cadrul unei proceduri contravenţionale, cu eliberarea acestuia imediat după identificare şi întocmirea procesului-verbal cu privire la contravenţie, dar cu informarea CSM despre faptul reţinerii.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților