Ministerul Finanțelor (MF) face unele precizări în contextul declaraţiilor reprezentanțiilor asociațiilor de agricultori din Republica Moldova, din cadrul conferinței de presă din 16 martie 2016, privind unele prevederi ale proiectului politicii fiscale, vamale și bugetare pentru anul 2016, transmite CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă, MF spune că, în versiunea actuală a proiectului politicii fiscale, vamale și bugetare pentru anul 2016, aprobat de Guvernul Republicii Moldova în cadrul ședinței Guvernului din 12.03.2016, prevederea privind aplicarea TVA la piesele de schimb destinate tehnicii agricole nu se regăsește.
În ceea ce ţine de majorarea cotelor impozitului funciar cu 15% începînd cu anul 2016, sursa citată declară: majorarea cotelor impozitului funciar cu 15 % pentru terenurile cu destinaţie agricolă, începînd cu anul 2016, se efectuează în contextul în care rata acestui impozit nu a fost modificată din anul 1999 și în vederea majorării veniturilor bugetelor autorităților publice locale și asigurării autonomiei financiare a acestora.
În context, Ministerul Finanţelor precizează că: „autoritățile publice locale au propus majorarea impozitului funciar cu 100%, dar ca rezultat a consultării cu producătorii agricoli s-a stabilit cota de 15%. Mai mult ca atît, în cadrul ședinței din 02 februarie 2016, unde a fost dezbătut subiectul respectiv, între autoritățile publice locale și producătorii agricoli nu s-a ajuns la un compromis. Prin urmare, Ministerul Finanțelor fiind nevoit să rămînă la cota de 15%”
Potrivit sursei citate, majorarea, în fapt, este una nesimnificativă.
„Noile prevederi legislative ale proiectului menționat sunt orientate spre edificarea unui stat de orientare socială, în care să avem un mediu de afaceri prielnic pentru dezvoltare şi creştere economică şi să creeze mecanisme simple şi echitabile pentru persoanele fizice, asigurînd redistribuirea corectă a veniturilor şi solidaritate socială”, se mai spune în comunicat.
Cristina Gurez