[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ministerul Educației răspunde Ambasadorului Rusiei la Chișinău
24 Iulie

Ministerul Educației răspunde la declarațiile făcute de Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametșin. Acesta a acuzat Ministerul Educației că ar fi implementat măsurile de optimizare pentru a închide școlile cu predare în limba rusă și susține că în noul Cod al Educației nu există prevederi potrivit cărora elevii ruși să își poată face studiile în limba rusă, transmite CURENTUL.

În acest sens, Ministerul a emis un comunicat de presă prin care reiterează faptul că,  Codul educaţiei respectă Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale, recunoaște și garantează asigurarea accesului la servicii educaționale de calitate a tuturor copiilor, indiferent de originea lor etnică și fără nici un fel de discriminare.

Potrivit documentului, statul se angajează să asigure condiții de formare și dezvoltare a competențelor de comunicare în limbile engleză, franceză și rusă în toate instituțiile publice de învățămînt general. De asemenea, elevii vor putea studia și alte limbi moderne dacă școala dispune de condiții în acest sens.

Totodată, Ministerul Educației informează  că toate instituțiile de învățămînt, oricare ar fi limba de instruire în acestea, vor fi asigurate cu manuale, computere, echipamente şi alte materiale didactice  în corespundere cu necesitățile identificate.

CURENTUL.md menționează cu referire la serviciul de presă al Ministerului Educației că, actualmente în țară activează 263 de instituții de învățămînt preuniversitar cu predare în limba rusă. Acestea își vor continua activitatea, la fel ca și pînă acum, iar prevederile Codului educației nu va schimba situația actuală a școlilor cu predare în limba rusă.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților