Ministerul Culturii, condus de ministrul Monica Babuc, atenționează Guvernului Republicii Moldova că trebuie să se grăbească să exproprieze o firmă din Chișinău, pentru a prelua un bun imobil din capitală, care să fie transmis spre utilizare unui Muzeu, transmite Curentul.md
Babuc a înaintat Cabinetului de miniștri spre examinare proiectul de lege prin care Statul ar putea, cu votul deputaților, să declare utilitate publică de interes național și expropierea imobilului privat amplasat pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni nr. 16, care va fi transmis Muzeului victimelor deportărilor și represiunilor politice.
Bunul imobil este în prezent în posesia Corporației de Finanțare Rurală, preluat de la firma Ledamiris SRL, în contul unei datorii. Potrivit unui raport de evaluare întocmit, bunul imobil care urmează să fie expropriat are valoarea de peste 6,5 milioane de lei și are o suprafață de 358 metri pătrați.
Statul ar putea fi obligat să achite proprietarului suma nominalizată sau chiar mai mult.
Potrivit Legii exproprierii pentru cauză de utilitate publică, proprietarul expropriat urmează să fie despăgubit. Despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilelor sau a drepturilor patrimoniale supuse exproprierii şi din daunele cauzate proprietarului sau titularilor de alte drepturi reale. La calcularea cuantumului despăgubirii, se va ține cont de preţul la care se vînd imobilele şi drepturile de acelaşi fel în teritoriul respectiv, la data întocmirii actului de expertiză, precum şi de prejudiciile aduse proprietarului sau, după caz, titularilor de alte drepturi reale, luînd în considerare şi dovezile prezentate de aceştia.
Suma care urmează să fie achitată va fi stabilită de către o Comisie specială, din cadrul căreia vor face parte și experți.
Ministrul Culturii, Monica Babuc, menționează în nota sa infomrativă că „Statul trebuie să grăbească procesul de declarare a utilității publice de importanță națională din cauză că firma care deține dreptul de proprietate poate face uz de dreptul său, prin care să achite datoria față de Corporația de Finanțare Rurală, iar această situație ar putea mări costurile și tergiversa crearea Muzeului victimelor deportărilor și represunilor politice.”
Bunul imobil, amplasat pe str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni nr. 16, este Monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău la iniţiativa Academiei de Ştiinţe. Clădirea a fost construită între anii 1853–1854.
Este o clădire construită la colţul cartierului, ridicată într-un parter pe un demisol înalt, pe un plan unghiular, cu faţadele aliniate la liniile roşii ale străzilor. Arhitectura este eclectică, în baza clasicismului cu influenţa arhitecturii ruse, care se manifestă în structura pavilionară a edificiului şi introducerea detaliilor arhitectonice specifice, potrivit monument.sit.md
Proiectul de lege a fost înregistrat la Guvern și inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Executivului, din 11 iulie curent.
Diana Cebotari