[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mihail Sirkeli: Ministerul Justiţiei încalcă statutul special al Găgăuziei
15 Iulie

Proiectul de lege cu privire la acte normative, remis Guvernului spre examinare, încalcă statutul special al UTA Găgăuzia. Despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Asociaţiei obşteşti Piligrim-Demo din UTA Găgăuzia, Mihail Sirkeli, transmite CURENTUL.

Potrivit lui Sirkeli, la elaborarea acestui proiect de lege Ministerul Justiţiei nu a luat în calcul statutul special al Găgăuziei. Mai mult, aceasta susţine că grupul de lucru care a elaborat documentul nu a ţinut cont nici de unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia.

În context, Mihail Sirkeli a menţionat că dacă acest proiect de lege va fi adoptat în forma actuală de către Parlament, atunci statutul Găgăuziei va fi redus pînă la nivelul unui simplu raion.

„Dacă două legi de acelaşi nivel, (n.r. – Legea cu privire la acte normative şi Legea cu privire la actele normative ale autorităţilor publice locale) vin în contradicţie se ia în vedere cel care a fost adoptat ultimul, în cazul de faţă, Legea cu privire la actele normative ale autorităţilor locale. Proiectul nu ia în calcul că Găgăuzia poate adopta Adunarea Populară legi locale. Găgăuzia poate adopta legi locale, care reglementează anumite domenii, şi care se aplică doar pe teritoriul Găgăuziei”, a adăugat acesta.

Totodată, Mihail Sirkeli a subliniat că opinia asociaţiei obşteşti pe care o conduce va fi expediată Misiunii OSCE, dar şi Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău. „Sperăm să ne ajute să modificăm această lege pînă la examinarea ei în Guvern”, a conchis Mihail Sirkeli.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților