[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mihai Ghimpu: RM îşi va pierde libertatea dacă nu aderă la NATO
26 Mai

Partidul Liberal pledează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, dar şi pentru aderarea la NATO. O declaraţie în acest sens a fost făcută de liderul PL Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.

În context, liberalii consideră că trebuie modificată Constituţia, şi exclus articolul cu privire la statutul de neutralitate al Republicii Moldova. În acest sens, liberalii cer Curţii Constituţionale să se pronunţe vizavi de art. 11 din Consituţie: Poate sau nu R. Moldova  să adere la NATO?.

„Nu există problemă mai importantă astăzi decît securitatea statului şi a cetăţenilor ei. Kremlinul ne-a băgat această neutralitate şi trebuie să o excludem. Cum poate  funcționa acest articol privind  neutralitatea țării, cînd pe teritoriul nostru se află trupe străine”, a spus Mihai Ghimpu.

Mai mult, politicianul a menţionat că începînd cu anul 1998, în programul Partidului Liberal este prevăzută integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, dar şi aderarea la NATO.

„Agresiunea militară în Georgia din 2008 şi cea din 2014 în Ucraina, demonstrează că noi am avut dreptate. RM îşi va pierde suveranitatea şi libertatea dacă nu aderă la NATO – alianţa care are misiunea de a garanta pacea în stat, în cazul de faţă Republica Moldova. Ruşii înţeleg că integrarea RM în UE înseamnă şi aderarea la NATO. Fă invers decît ceea ce spun duşmanii tăi”, a adăugat acesta.

Curentul.md precizează că potrivit articolului 11 din Constituţie, Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă. Astfel, RM nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților