[ X ]
Mergem din nou pe mîna juriștilor, economiștilor și inginerilor?
26 Octombrie

În Republica Moldova, în cei peste 23 de ani de independență, a devenit deja o tradiție ca majoritatea legiuitorilor să fie juriști, economiști și ingineri. Se pare că nici noul Parlament, pe care-l vom alege la data de 30 noiembrie 2014, nu va fi o excepție în acest sens.

O analiză efectuată de TRIBUNA, arată că cele șase partide creditate cu șanse reale de a accede în Parlament, pe locuri de trecere au pus preponderent anume reprezentanții profesiilor menționate mai sus. Astfel, se pare că în viitorul Parlament vom avea 24 juriști, 19 economiști și 16 ingineri. Adică, aceste trei profesii vor „monopoliza” procesul legislativ, avînd o majoritate clară, dacă e să luăm în calcul că în Parlament vom avea 101 deputați.

În fond, aceasta nu ar trebui să fie o problemă, pentru că juriștii sînt necesari pentru a asigura o calitate înaltă a actelor legislative, a procesului legislativ, în general, iar economiștii – pentru a oferi cele mai bune soluții legislative pentru dezvoltarea economiei. Dar, totuși, unele semne de întrebare există la această temă. Spre exemplu, cum se face că în toate parlamentele de la 1990 încoace am avut o mulțime de juriști, iar justiția rămîne a fi unul dintre cele mai corupte domenii și care în toate clasamentele și sondajele este pe ultimele poziții la capitolul încrederea populației? Cum se face că, avînd în toate parlamentele de la 1990 încoace o mulțime de economiști, astăzi constatăm că economia este departe de ceea ce ne-am fi dorit să avem? De ce aceste două domenii atît de importante și care sînt reprezentate masiv în Legislativul țării înregistrează cele mai mari restanțe la capitolul dezvoltare?

Nu am nimic cu reprezentanții acestor categorii, mai mult chiar cred că ei trebuie să joace un rol crucial în dezvoltarea țării. Dar, nici întrebările formulate mai sus nu pot fi neglijate.

Acum, sîntem în situația în care să constatăm că, indiferent de rezultatul alegerilor din 30 noiembrie 2014, e clar că din nou vom avea un Parlament dominat de juriști, economiști și ingineri. De aceea, întrebarea din titlul acestui material e una mai mult ritorică. Totuși, am abordat această problemă în speranța ca măcar de data aceasta juriștii, economiștii și inginerii noștri să înțeleagă că, fiind prezenți într-un număr atît de mare în Parlament, au și anumite obligațiuni atît față de domeniile pe care le reprezintă, cît și față de întreaga țară.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților