[ X ]
Membrii Guvernului vor beneficia de garanţii sociale mai modeste în caz de demisionare a acestuia
3 Decembrie

Membrii Guvernului vor beneficia de garanţii sociale mai modeste în caz de demisionare, reorganizare sau expirare a mandatului său. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Parlament în lectură finală, transmite CURENTUL.

Potrivit proiectului de lege, la expirarea mandatului, în caz de demisie, revocare sau eliberare din funcţie, persoana cu funcţie de demnitate publică beneficiază de o indemnizaţie unică egală cu 2 salarii ale funcţiei, dacă legea specială ce reglementează activitatea acestei persoane nu prevede un alt cuantum al indemnizaţiei. Totodată, indemnizaţia respectivă nu se acordă în cazul revocării sau eliberării din funcţie a demnitarului pentru motive imputabile acestuia, indicate în actul administrativ de revocare sau de eliberare din funcţie.

De asemenea, dacă după 2 luni de la încetarea mandatului persoane cu funcţie de demnitate publică nu este încadrată în cîmpul muncii, ea beneficiază de o indemnizaţie egală cu un salariu al funcţiei.

Precizăm că, pînă în prezent, membrilor de Guvern care, după demisionare, reorganizare a Guvernului sau expirare a mandatului acestuia, nu au intrat în componenţa noului Guvern sau nu au fost încadraţi în autorităţi publice li se plătea o indemnizaţie unică egală cu şase salarii medii lunare. De asemenea, membrilor de Guvern, în cazul demisionării, reorganizării Guvernului sau expirării mandatului său, li se plătea lunar, timp de 3 luni, indemnizaţie egală cu un salariu mediu lunar dacă, în această perioadă, nu sunt încadraţi în cîmpul muncii.

„Aplicarea şi în continuare ale normelor privind garanţiile sociale mult mai avantajoase membrilor Guvernului în comparaţie cu alte persoane cu funţii de demnitate publică nu asigură transparenţă şi predictibilitate, prin conţinutul legii speciale se poate conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezintă o investiţie raţională”, se spune în nota informativă a proiectului de lege adoptat.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților