[ X ]
[ X ]
[ X ]
Marian Lupu cere explicații Cancelariei de Stat: “Proprietatea este, nu este stăpîn”
27 Mai

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu a adresat o întrebare subdiviziunii Cancelariei de Stat, responsabile de administrația publică locală și Agenției Cadastru. Despre aceasta el scrie pe blogul său, transmite CURENTUL.

Lupu a spus că, de-a lungul anilor, fiind în vizită și la întrevederi cu moldovenii, cu cetățenii țării, cam peste tot, în toate raioanele, au fost și rămîn a fi semnalate mai multe probleme, una din ele se referă la înregistrarea proprietăților.

“În special această problemă ne-a fost semnalată de oamenii de la țară. În ce constă această problemă? Este vorba de oformarea documentelor, în special de moștenire de pe bunei, copii, părinți, nepoți, și tot așa înainte, și din cauza costurilor foarte înalte, care trebuie să fie plătite pentru oformarea acestor documente, am obținut informație că foarte multe proprietăți, case de locuit, loturi de teren în intravilanul satelor rămîn a fi pînă în ziua de azi fără proprietar, și pe cîte înțeleg eu, e o problemă care atinge nu zeci, dar deja sute de mii de oameni”, precizeaza Lupu.

Democratul spune că, în anul 2010 sau 2011 a înaintat un proiect de lege și acest proiect a fost votat de către Parlament și pe acea cale a fost scăzută,  de două ori două componente a acestor plăți, taxa notarială și taxa de stat.

“Vreau să aduc o cifră neverificată din partea administrației unui raion din nordul țării, care ne-a informat că pe motivul acestor plăți foarte înalte, care oamenii nu pot să le suporte, circa 40 la sută din toate proprietățile oamenilor la sate, astăzi sînt proprietăți fără acte în regulă. Proprietatea este, nu este stăpîn”, precizeaza liderul PDM.

Marian Lupu consideră că această situație, dacă se adeverește, este o mare problemă de ordin juridic, care vizează raporturile de proprietate în țara noastră.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților