[ X ]
[ X ]
[ X ]
Marian Lupu a oferit noi detalii din culisele negocierilor. Iată cum ar putea arăta viitoarea coaliţie!
22 Ianuarie

Partidul Democrat din Moldova (PDM) vrea să-şi asume responsabilitatea pentru actul de guvernării alături de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Despre aceasta a anunţat astăzi liderul PDM, Marian Lupu, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.

Acesta a oferit detalii suplimentare privind discuţiile din cadrul negocierilor.

„Poziţia cu care a venit PD la negocieri, au fost patru subiecte. Am discutat ce se întîmplă cu Preşedinţia. PD a propus, PLDM a susţinut, PL a refuzat. Noi am propus ca funcţia de preşedinte să nu fie partajată, să nu fie ocupată de un exponent al acestor trei partide”, a declarat Lupu.

Mai mult, democratul nu crede în declaraţiile liderului PL, Mihai Ghimpu că refuză la funcţia de preşedinte.

„Eu fac concluzia simplă, colegii de la PL neacceptînd propunerea PD, susţinută de PLDM, denotă că cei de la PL nu au refuzat la această funcţie. Ce ţine de Procuratură, PD a propus nu doar depolitizarea Procuraturii, dar a tuturor instituţiile de drept. Creăm un grup de lucru pe parcursul acestui an care va găsi mecanismele care vor depolitiza aceste instituţii. Am propus să avem expertiză europeană din partea Comisiei Europene, şi apoi să purcedem la implementarea mecanismelor. Cu regret, nici această formulă nu a fost acceptată de PL. Totuşi, indiferent de formatul coaliţiei, această prevedere trebuie să fie inclusă în acord politic, dar şi în programul viitoarei guvernări”, a adăugat preşedintele PDM.

De asemenea, Marian Lupu a spus că PDM nu este de acord ca Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor să revină PL-ului.

„Noi le-am propus Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Justiţiei şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. Situaţia pentru noi este foarte clară. Nu se doreşte asumarea de responsabilităţi concrete. Nu vor să îşi asume responsabilitatea pentru implementarea reformelor, alegînd ministere mai puţin ponderabile. Noi trebuie să stabilim o guvernare formată din PLDM şi PDM, să ne asumăm responsabilitatea pentru actul guvernării”, a conchis Marian Lupu.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților