Cei mai vulnerabili la compartimentul „respectarea regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii” s-au dovedit a fi funcţionarii publici cu statut special, la capitolul „încălcări ale regimului juridic al conflictului de interese” – primarii şi viceprimarii, iar pe segmentul incompatibilităților- au fost miniștrii, transmite CURENTUL cu referire la statisticile înregistrate de Comisia Națională de Integritate în 9 luni ale anului 2014.
Ca urmare a controalelor efectuate în număr total de 182 de cazuri, Comisia a constatat 44 cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii de către:
- funcţionari publici cu statut special (15 cazuri);
- primari şi viceprimari (7 cazuri);
- procurori (6 cazuri);
- conducători ai întreprinderilor municipale şi ai instituţiilor cu capital majoritar de stat (5 cazuri);
- funcţionari publici din cadrul administraţiei publice locale, nivelul I (4 cazuri);
- funcţionari publici cu diverse funcţii de execuţie din cadrul instituţiilor publice ale administraţiei publice centrale (cîte 3 cazuri);
- deputaţi şi conducători ai autorităţilor publice centrale (cîte 2 cazuri);
- miniştri, conducărori ai instituţiilor de învăţămînt şi medicale (cîte 1 caz).
Cele 36 cazuri de încălcare a regimului juridic al conflictului de interese au fost comise de:
- 14 primari şi viceprimari;
- 6 conducători ai întreprinderilor de stat şi municipale;
- 3 conducători ai autorităţilor publice centrale;
- 3 funcţionari publici ai instituţiilor subordonate unor autorităţi publice centrale;
- 2 miniştri;
- 2 preşedinţi şi vicepreşedinţi ai raioanelor;
- 2 conducători ai instituţiilor de învăţământ;
- cîte un caz cu implicarea unui procuror, a unui funcţionar public din cadrul administraţiei publice centrale şi a unui funcţionar din cadrul unei autorităţi publice locale, nivelul I.
Iar cele 18 cazuri de încălcare a regimului juridic al incompatibilităţilor au fost înfăptuite de:
- 6 miniştri;
- 4 primari şi viceprimari;
- 2 preşedinţi şi vicepreşedinţi de raioane;
- un deputat; un conducător al unei autorităţi publice centrale; un funcţionar public cu statut special; un funcţionar din cadrul unei instituţii subordonate autorităţii publice centrale; un funcţionar public cu funcţie de execuţie din cadrul administraţiei publice locale, nivelul II și un funcţionar public cu funcţie de execuţie din cadrul administraţiei publice locale, nivelul I.
Pe lângă încălcările specificate mai sus, în număr de 98 de cazuri, Comisia a clasat cauza în 84 de situații, pe motiv că faptele sesizate nu s-au confirmat.
Totodată, este de menționat, că în aceste 9 luni ale anului curent, au fost iniţiate 203 controale, inclusiv 93 – din oficiu. Drept temei pentru iniţiere au servit 51 informaţii din mass-media, 55 autosesizări, 81 sesizări parvenite de la diverse instituţii şi organizaţii şi 32 sesizări ale cetăţenilor.
Adrian Platon