Autoritatea Aeronautică Civilă, la indicația Prim-ministru-lui Republicii Moldova, a organizat o ședință comună cu reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor , Departamentul Poliției de Frontieră, Serviciul Vamal și Aeroportul Internațional Chișinău, pentru a discuta măsurile ce se impun în vederea asigurării securității aeronautice, transmite CURENTUL.
Printre subiectele înaintate spre examinare de către directorul Autorității Aeronautice Civile, Iurie Armaș, se numără: tehnica pentru identificarea obiectelor și substanțelor interzise; pregătirea și calificarea personalului din Departamentul securitate aeronautică, în contextul majorării fluxului de pasageri; controlul special al mărfurilor și a poștei în transfer, inclusiv a bagajelor neînsoțite ș.a.
Astfel, Directorul Autorității Aeronautice Civile, a cerut instituțiilor abilitate din domeniu, identificarea soluțiilor cât mai curând posibil. Totodată, Iurie Armaș a reiterat importanța perfecționării sistemului existent de „profiling” care are rolul de identificare a persoanelor suspecte în fluxul de pasageri, aplicat de către poliția de frontieră și companiile aeriene, în contextul în care situația regională și internațională a impus mai multe state și organisme europene implementarea acestui serviciu.
„Evaluarea situației și evenimentelor pe plan regional, cum ar fi acțiunile violente din Ucraina, manifestate prin preluarea abuzivă a controlului asupra infrastructurii aeroportuare, impune necesitatea de extindere efectivă a competențelor structurilor de stat din țara noastră să intensifice măsurile de securitate pe segmentul securității aeronautice”, a menţionat Iurie Armaş.
În acest context, directorul AAC a solicitat intensificarea colaborării între organele de stat care activează în Republica Moldova, conlucrarea eficientă a serviciilor și schimbul de informații operative.
Adrian Platon