[ X ]
[ X ]
[ X ]
Lupu, Filip sau Candu? De ce ar putea depinde alegerea PD
20 August

Probabil, una dintre cele mai mari necunoscute legate de alegerile prezidenţiale din 30 octombrie 2016 ţine de candidatul cu care Partidul Democrat va merge în respectivul scrutin. Căci, indiferent de numele candidatului, e clar că el va fi unul din principalii jucători în alegeri, dat fiind resursele pe care le va avea la dispoziţie: financiare, administrative, media şi umane.

La moment, cel mai des în contextul posibilei candidaturi a PD la Preşedinţie se vehiculează numele lui Marian Lupu, liderul PD, a Premierului Pavel Filip şi a Speakerului Andrian Candu. Acest lucru a fost confirmat acum cîteva zile şi de Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. Acesta a dat de înţeles că alegerea ar urma să se facă anume între aceşti candidaţi, deşi a lăsat şi unele spaţii de interpretări. Mai jos, folosind inclusiv unele informaţii neoficiale, voi încerca să identific de ce ar putea depinde alegerea PD cînd va lua decizia privind candidatul său oficial.

Potrivit unei versiuni ce se discută neoficial, şansele lui Marian Lupu de a fi înaintat oficial la Preşedinţia RM depind în mod direct de reforma internă pe care a demarat-o PD. Pentru cei care au uitat, voi aminti că PD se află într-un amplu proces de consultări cu cetăţenii, cu persoane cu notorietate din ţară şi de peste hotare, urmînd ca, pînă la finele anului, să încheie acest proces important şi să vină cu propuneri privind reformarea clasei politice, iar această reformă ar urma să înceapă chiar cu PD. În acest caz, plasarea lui Marian Lupu în campania pentru funcţia de Preşedinte ar urma să dea un răspuns clar la întrebarea dacă actualul lider al PD va rămînea şi în continuare în funcţie sau va fi înlocuit. Dacă va înregistra un rezultat onorabil şi va dovedi că poate fi în continuare o „locomotivă” electorală pentru PD, cel mai probabil, îşi va păstra funcţia. Iar dacă nu, atunci i s-ar putea propune să demisioneze, pentru a nu fi demis. Probabil, PD are careva sondaje interne care arată ce şanse reale ar avea candidatul său la Preşedinţia ţării. Acum, o eventuală nominalizare a lui Marian Lupu depinde în mod direct de intenţiile ce există în raport cu persoana sa în contextul reformei PD, anunţate cu puţin timp în urmă.

Şansele lui Pavel Filip de a fi înaintat candidat al PD la Preşedinţia ţării, nu depind de reforma internă din PD, ci, mai degrabă, de intenţiile pe care principala formaţiune de guvernare le are în raport cu Guvernul şi, nemijlocit, în raport cu funcţia de Prim-ministru. În ianuarie 2016, PD a fost nevoit să-l propună pe Pavel Filip la funcţia de Prim-ministru pentru a evita alegerile parlamentare anticipate, după ce Preşedintele Nicolae Timofti se pronunţase împotriva candidaturii prim-vicepreşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc. Dacă Vlad Plahotniuc îşi doreşte să devină Premier pînă la finele anului (iar activizarea de care dă dovadă în ultimul timp la capitolul promovarea imaginii este un potenţial indiciu şi în acest sens), atunci, fie sub pretextul amplei reorganizări a Guvernului (anunţată anterior), fie sub pretextul înaintării sale la funcţia de Preşedinte, Pavel Filip ar putea demisiona din funcţia de Prim-ministru, eliberînd calea pentru Vlad Plahotniuc.

Posibila înaintare a candidaturii lui Andrian Candu la funcţia de Preşedinte al RM din partea PD este legată atît de reforma internă din partid, cît şi de înţelegerile ce există la nivelul coaliţiei de guvernare privind partajarea funcţiilor importante în stat. Dacă reforma internă din PD are drept scop de a-l aduce pe Andrian Candu în funcţia de lider al acestei formaţiuni, atunci el numaidecît va fi desemnat drept candidat şi se va face tot posibilul pentru a se demonstra în alegeri că e unul dintre cei mai populari politicieni din Moldova şi că are capacitatea de a fi „locomotiva” electorală a PD. De asemenea, dacă PD intenţionează să cedeze funcţia de Speaker PL, aşa cum s-a convenit în momentul constituirii actualei coaliţii de guvernare, înaintarea lui Andrian Candu la Preşedinţia RM ar fi o retragere onorabilă a acestuia din funcţia de Preşedinte al Parlamentului.

Concluzionînd cele spuse mai sus, se poate de menţionat că PD îşi va înainta candidatul la Preşedinţia RM luînd în calcul trei procese: reforma internă, reorganizarea Guvernului şi distribuirea responsabilităţilor şi funcţiilor în cadrul coaliţiei de guvernare. În spatele fiecăruia dintre aceste procese, stau interese concrete. Iar cine dintre cei trei va fi desemnat, depinde de interesul care va fi considerat prioritar.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților