[ X ]
[ X ]
[ X ]
LIVE TEXT: Deputaţii s-au întrunit în şedinţa extraordinară a Parlamentului
21 Ianuarie

Deputaţii Parlamentului de legislatura a XX-a s-au întrunit astăzi în şedinţă extraordinară. Aceştia vor încerca să aleagă preşedintele şi vicepreşedinţii Legislativului, să formeze Biroul permanent și să constituie comisiile permanente.

(15:03) Şedinţa Parlamentului a început. Din totatul celor 101 de deputaţi, la şedinţa de astăzi sînt prezenţi doar 99 de aleşi ai poporului. Sînt absenţi deputaţii Ion Tomai Şi Irina Vlah. Şedinţa este prezidată de decanul de vîrstă, depuatul PSRM Eduard Smirnov.

(15:10) Socialiştii cer introducerea în ordinea de zi a proiectului de lege privind denunţarea Acordului de Asociere cu UE, audierea raportului activităţii Guvernului în sfera socială, audierea raportului Guvernului privind execurtarea Bugetului de Stat, raportul Guvernului privind situaţia de pe piaţa financiară.

(15:13) Sergiu Sîrbu, deputat PD: În cadrul şedinţei extraordinare, ordinea de zi nu poate fi modificată, ea deja a fost stabilită. Propun să purcedem la examinarea primului subiect din ordinea de zi. Comisia privind alegerea Preşedintelui Parlamentului trebuie să fie formată din 5 membri, cîte unul de la fiecare fracţiune. De la PD se propune candidatura lui Sergiu Sîrbu.

(15:21) Vlad Filat, deputat PLDM: Eu înţeleg că nu ordinea de zi contează pentru socialişti, dar declaraţiile de la microfon, şi cît mai multe. Trebuie să avem instituţii funcţionale. Trebuie să parcurgem ordinea de zi.

(15:23) Igor Dodon, deputat PSRM: Noi toţi dorim să înceapă activitatea, dar să fie legală, pentru a nu fi pasibilă de a fi atacată la Curtea Constituţională. Noi am propus să fie incluse cîteva subiecte în ordinea de zi. Hai să le punem la vot, şi deja vedem dacă se includ sau nu.

(15:28) Mihai Ghimpu, deputat PL: Eu văd un singur compromis să includem în agendă programele tuturor partidelor. Noi insităm doar pentru aderarea la NATO. Dorin Chirtoacă va fi şi primar, şi premier şi preşedinte, şi dacă va trebui şi mai sus. Cel mai important nu sînt declaraţiile, dar răspunderea partidelor pentru care au votat cetăţenii. Astăzi este nevoie de o majoritate parlamentară. Regret că am venit în această sală fără o majoritate parlamentară. Cînd nu există majoritate, nu există nici opoziţie.

(15:33) Marian Lupu, deputat PDM: Nu poţi în cazul în care nu există comisiile permanente să propui subiecte la ordinea de zi, fiindcă acestea neapărat trebuie să treacă prin aceste comisii. Trebuie să începem cu crearea comisiei pentru alegerea preşedintelui Parlamentului.

(15:40) Ordinea de zi propusă de cei 41 de deputaţi care au convocat şedinţa de astăzi a Parlamentului a fost votată de deputaţii din fracţiunile PLDM, PCRM, PDM şi PSRM. De la vot s-au abţinut deputaţii PL.

(15:42) Fracţiunea PLDM a cerut o pauză de 30 de minute. Şedinţa va fi reluată la ora 16:10.

(16:19) Deputaţii au revenit de la pauză. Valeriu Streleţ a cerut o pauză pînă mîine la ora 15:00. Propunerea a fost susţinută cu majoritate de voturi.

Inapoi la arhiva noutaților