Vicepreședintele Parlamentului Liliana Palihovici a participat la lucrările Conferinţei Internaţionale știinţifico-practice „5 ani de la ratificarea Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Analiza aspectelor juridice şi practice”. Evenimentul a fost organizat la inițiativa Oficiului Avocatului Poporului din Republica Moldova, în parteneriat cu Institutul Naţional al Justiţiei, transmite CURENTUL.
Vicespeakerul a apreciat organizarea unor asemenea evenimente în Republica Moldova, subliniind importanța identificării soluțiilor viabile pentru asigurarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor cu dizabilități.
”În numele Parlamentului Republicii Moldova îmi exprim tot respectul pentru cei care muncesc în domeniu, experții și funcționarii care ne-au acordat sprijinul necesar în elaborarea și adoptarea unui șir de legi necesare, menite să îmbunătățească și să reglementeze situația persoanelor cu dizabilități, precum și partenerilor externi care au oferit suport financiar și modele de bune practici europene”, a menționat Liliana Palihovici.
Vicepreședintele Parlamentului a subliniat necesitatea implicării familiilor în educarea generațiilor tinere prin respectarea valorilor general-umane, inclusiv de toleranță și non-discriminare, precum și promovarea unei atitudini pozitive față de persoanele cu dizabilități. ”Oriunde ne aflăm, trebuie să tratăm egal persoanele care au o anumită dizabilitate. Avem drepturi egale și acest lucru este incontestabil”, a declarat Liliana Palihovici.
La rândul său, Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a mulțumit oficialilor prezenți la eveniment pentru suportul oferit instituției în implementarea prevederilor internaționale în Republica Moldova.
”Sunt ferm convins că, după lucrările conferinței, vom avea mai multe recomandări bune care trebuie implementate pentru a schimba lucrurile în Republica Moldova. Vom munci în continuare ca prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Omului să fie respectate și implementate pe deplin”, a menționat Mihail Cotorobai.
Discuțiile din cadrul conferinței s-au axat pe evoluţiile înregistrate în implementarea în Republica Moldova a Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi, precum şi restanţele existente. Dezbaterile au avut loc în cadrul a 4 sesiuni de lucru, cu participarea autorităților în domeniu, societății civile și ai mediului academic. Mâine, 10 iulie, se vor desfășura alte patru ateliere de lucru la subiectele „Incluziunea socială a copiilor cu dizabilităţi”, „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la infrastructura socială”, „Situaţia privind respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi psihosociale”, „Accesul persoanelor cu dizabilităţi la justiţie”.
La eveniment au mai participat directorul executiv al Institutului Național de Justiție, Diana Scobioală, Ministrul în exercițiu al Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan, consilierul pentru drepturile omului în cadrul Oficiului Națiunilor Unite al Coordonatorului Rezident în Moldova, Claude Cahn, precum și ombudsmani din țările UE.
Adrian Platon