[ X ]
[ X ]
[ X ]
Liberalii au depus o nouă sesizare la Curtea Constituţională
2 Aprilie

Deputaţii Partidului Liberal (PL) au depus o nouă sesizare la Curtea Constituţională (CC) privind accesul la justiţie al cetăţenilor. Anunţul a fost făcut de deputatul liberal Valeriu Munteanu pe blogul său, unde a plasat şi textul integral al sesizării, transmite CURENTUL.

Potrivit sursei, autorii sesizării solicită interpretarea art. 118 alin. (3) din Constituţie.

„Cerem să aflăm dacă se permite depunerea unei cereri în instanţa de judecată într-o altă limbă decât limba română şi care este gradul de „acceptare” a limbii pentru ca desfăşurarea procesului într-o altă limbă să nu pericliteze drepturile constituţionale fundamentale de acces liber la justiţie şi dreptul la apărare”, menţionează Valeriu Munteanu.

În partea de argumentare, liberalii fac trimitere la Hotărârii Curţii Constituţionale a Republicii Moldova nr. 36 din 05.12.2013,  potrivit căreia limba oficială în Republica Moldova este româna.

„Avînd în vedere că Declaraţia de Independenţă, în corespundere cu Hotărîrea Curţii citată supra, este elementul originar, intangibil şi imuabil al blocului de constituţionalitate şi nici un act juridic, indiferent de forţa acestuia, inclusiv Legea Fundamentală, nu poate veni în contradicţie cu textul Declaraţiei de Independenţă, considerăm evident faptul că limba de procedură în instanţele Republicii Moldova este limba română”, se menţionează în sesizare.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților