[ X ]
Leancă îl acuză pe Voronin de uzurparea puterii în stat
3 Aprilie

Premierul Iurie Leancă îl acuză pe ex-Președintele Vladimir Voronin, lider al Partidului Comuniștilor din R. Moldova, de uzurpare a puterii în stat. Declarații în acest sens el a făcut în cadrul luării sale de cuvînt pe marginea moțiunii de cenzură împotriva activității Guvernului depusă de comuniști, transmite CURENTUL.

Iurie Leancă a spus că nu înțelege motivația moțiunii și că acuzațiile aduse de comuniști ar fi nefondate. Mai mult, Leancă a specificat că Moldova a aderat la sancțiunile impuse de UE față de unii cetățeni ai Ucrainei, care sunt acuzați de deturnare de fonduri.

„Noi, în 2014, nu am făcut decât să folosim un mecanism tot de voi creat şi care este perfect legal. Mă conving o dată în plus – scurtă este memoria comunistă când o cere interesul de partid… Voi fi nevoit însă, încă o dată, să v-o reîmprospătez – ca să vă arăt cine, de fapt, este adevăratul uzurpator…”, a menționat Leancă.

Premierul a spus  că la 27 iunie 2005, când ministrul de atunci de Externe de atunci al Republicii Moldova, îl informa pe preşedintele de atunci al ţării, Vladimir Voronin, despre modul în care funcţionează procedura-standard de aliniere a Republicii Moldova la declaraţiile, demersurile şi poziţiile comune ale Uniunii Europene. Totodată, ministrul propunea ca demersurile „mai puţin angajante pentru ţara noastră” – care ţin de state din Asia, Africa sau America Latină – să fie gestionate direct de Ministerul de Externe.

„Iar în situaţiile ce vizează, citez: „probleme mai sensibile pentru Moldova” să fie consultată Preşedinţia, prin intermediul consilierului pentru probleme speciale al preşedintelui, Sergiu Mocanu. Ştiţi care a fost răspunsul domnului Voronin, stimați colegi?! Citez: „De acord, dar fără intermediari – la direct să consultaţi!”, citat încheiat, a precizat șeful de la Guvern.

Iurie Leancă a relevat că  Voronin nu a pus la îndoială necesitatea alinierii Republicii Moldova la mecanismul Uniunii Europene.

Premierul a mai spus că, astfel fostul preşedinte și-a depășit atribuţiile în domeniul politicii externe, pe care i le acorda articolul 86 al Constituţiei Republicii Moldova.

„Aşadar, domnilor deputaţi comunişti, concluzia e una: nu eu, ci liderul dumneavoastră a uzurpat puterea, prin depăşirea atribuţiilor legale şi constituţionale! Şi cred că este cazul să nu mai căutaţi paiul inexistent din ochiul nostru şi să priviţi mai atent în jur, ca să vedeţi bârna din propria voastră curte”, a specificat Premierul.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților