[ X ]
[ X ]
[ X ]
Le-a trebuit circa doi ani pentru a adopta un proiect de lege
16 Aprilie

Deputaţii din coaliţia majoritară, dar şi cei din opoziţia parlamentară, au votat astăzi în prima lectură proiectul de Lege privind bursele private, care are drept scop facilitarea integrării tinerilor pe piaţa forţei de muncă. Proiectul de lege a fost înregistrat în noiembrie 2012, transmite CURENTUL.

Autorul proiectului, deputatul democrat Oleg Ţulea susţine că rata şomajului în rîndul tinerilor rămîne a fi cea mai înaltă în comparaţie cu alte categorii de vîrstă şi este în creştere în ultimii ani.

„Numărul tinerilor din Republica Moldova care fac studii superioare este impunător, dar posibilităţile lor de a se angaja în cîmpul muncii sînt limitate de o serie de obstacole care necesită a fi diminuate urgent, cota tinerilor absolvenţi angajaţi în primul an după absolvire este de numai 38,5%”, a declarat Oleg Ţulea.

Potrivit notei informative, respectivul proiect de lege propune un mecanism prin care agenţii economici vor fi stimulaţi să investească în studiile şi instruirea viitorilor săi angajaţi.

„Acordarea posibilităţii pentru angajaţii economici de a oferi burse private studenţilor va facilita integrarea acestora pe piaţa muncii la absolvire, va diminua deficitul de cadre cu calificare ridicată, iar tinerii vor avea şanse mai mari de a se angaja şi a deprinde noi abilităţi de muncă”, se menţionează în document.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează să fie votat şi în lectura a doua. Legea ar urma să între în vigoare de la 1 ianuarie 2014.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților