Dorin Chirtoacă, Primar general al municipiului Chișinău, prim-vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), traversează cea mai nefastă perioadă de cînd s-a lansat în politică: PL este în declin și, potrivit unor sondaje, ar putea să nu treacă în Parlament după următoarele alegeri parlamentare; numărul celor care cer demisia Primarului crește de la o zi la alta, iar un eventual referendum în acest sens capătă contur tot mai real.
Dacă pînă mai ieri, Dorin Chirtoacă își putea permite luxul de a ignora solicitările privind demiterea sa, deoarece avea un rating personal destul de ridicat și, în plus, permanent avea alternativa de a prelua conducerea unui partid cu electorat, mai mult sau mai puțin, stabil, acum situația este totală diferită. De aceea, atît Primarul, cît și formațiunea din conducerea căreia face parte, sînt impuși de situație să acționeze, altfel urmările pot fi dintre cele mai neplăcute (pentru ei, desigur). Iar modalități de a acționa, Dorin Chirtoacă are cîteva și la ele ne vom referi mai jos.
În primul rînd, Primarul capitalei trebuie să trateze cît se poate de serios tentativele de a-l demite. Acum, demisia sa nu o cer doar socialiștii, cei din partidul condus de Iurie Leancă sau reprezentanții altor partide prezente în Consiliul Municipal Chișinău, ci și reprezentanți ai societății civile. Iar aceasta înseamnă că problema depășește deja filiera politică, intrînd tot mai mult pe cea civică. Nu este un secret că Dorin Chirtoacă a cîștigat toate cele trei mandate de primar, ajutat puternic de factorul politic sau, mai bine zis, de cel geopolitic. Mulți dintre votanții săi nu și-ar fi dat niciodată votul pentru el, dacă nu era „pericolul preluării Primăriei de către forțele pro-ruse”. Acum cînd disputa privind demisia sa trece pe filiera civică, Dorin Chirtoacă va fi lipsit de principalul său argument care l-a ajutat să cîștige ultimele trei bătălii pentru Primărie.
Reieșind din această situație, Dorin Chirtoacă are la dispoziție doar două posibilități care i-ar permite să diminueze puțin din pericolul trecerii chestiunii privind eventuala demisie a sa pe filieră civică: fie își găsește aliați în rîndurile reprezentanților notorii ai societății civile, care ar promova teze și idei diametral opuse decît cele vehiculate de cei ce vor demiterea Primarului; fie capitalizează politic tot ce a făcut pentru capitală (inclusiv proiectele în derulare), creează un tablou integru și demarează o amplă campanie socială sau media, care ar scoate în prim plan reușitele sale, i-ar face pe locuitorii Chișinăului să privească din alt unghi de vedere o posibilă demisie a sa. În campaniile electorale precedente, Dorin Chirtoacă a făcut deja acest lucru și are o anumită experiență în acest sens.
În al doilea rînd, Dorin Chirtoacă ar trebui să se gîndească la modul serios la ceea ce consultanții politici numesc preluarea inițiativei politice. Portalul nostru a scris anterior un material în care arăta că, insistînd singur pe un referendum privind rămînerea sa în funcție, Dorin Chirtoacă poate transforma un iminent eșec într-un mare succes. El poate remodela radical mesajul promovat acum în societate de oponenții săi, cerînd un referendum ca pe o confirmare a votului de încredere din partea chișinăuienilor, menționînd că astfel vrea să pună punct tuturor speculațiilor că nu ar avea sprijin popular pentru a-și duce mandatul la finalizare. Un astfel de pas ar fi destul de riscant pentru el, deoarece totul va depinde de cum își va organiza Primarul campania pentru preconizatul referendum. Dar, dacă ar învinge în acest plebiscit, Dorin Chirtoacă nu doar că și-ar distruge dintr-o lovitură toți oponenții, ci și ar readuce PL pe linia de plutire în politica moldovenească.
În al treilea rînd, Dorin Chirtoacă are nevoie ca de aer de un oponent politic de calibru, cu care să inițieze o dispută publică aprinsă. Acest lucru l-a ajutat dintotdeauna și i-a permis să sustragă atenția publicului larg de la problemele din capitală. La începutul mandatului său, el a fost ajutat enorm de disputa permanentă pe care o avea cu comuniștii, ulterior – de disputele cu liberal-democrații, cu socialiștii etc. Acum, pentru Dorin Chirtoacă este mai greu din acest punct de vedere, dar aceasta nu înseamnă că, dacă-și dorește, nu-și va găsi un oponent pe măsură, cu care să inițieze o polemică dură și de durată.
În al patrulea rînd, Dorin Chirtoacă ar trebui să se gîndească și la o redimensionare a carierei sale politice. Spre exemplu, el ar putea să-și sporească prezența publică ca reprezentant al PL și chiar pe interiorul acestei formațiuni să se activizeze. Nu este exclus că într-o eventuală nouă postură politică, Dorin Chirtoacă ar avea un sprijin popular mai mare decît în funcția de Primar.
Desigur, sînt și multe alte posibilități și oportunități la care ar putea să apeleze acum Dorin Chirtoacă, dar nu este scopul meu ca, prin acest comentariu, să-i ofer o consultație politică, publică și deplină Primarului capitalei. Ceea ce am vrut să scot în evidență este că Dorin Chirtoacă are un vast spațiu de manevră și că e cert că trebuie să acționeze. Pentru că, dacă nu va face acest lucru…
Dumitru Spătaru