[ X ]
[ X ]
[ X ]
La șase ani distanță, e pentru prima dată când apare o asemenea declarație
30 Martie

Ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă a spus, recent, că statul român așteaptă clarificări referitoare la acuzațiile oficialilor moldoveni care în aprilie 2009 au acuzat România de lovitură de stat în Republica Moldova. Declarația făcută de domnul Lazurcă ar putea fi interpretată ca o sugestie pentru o eventuală reconsiderare a relațiilor România – Republica Moldova – scrie cunoscutul jurnalist Victor Nichituş pe blogul său, transmite CURENTUL.

Potrivit acestuia, la șase ani distanță de la evenimente, e pentru prima dată când apare o asemenea declarație.

„Este clar că, la București, unele centre de putere nu au uitat ofensele comise în 2009 de către autoritățile comuniste. O posibilă schimbare de discurs a Bucureștiului ar putea fi justificată prin micșorarea de către Chișinău a tempoului de implementare a reformelor conținute în Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. O schimbare de discurs ar însemna răcirea relațiilor dintre București și Chișinău. Dar această modificare de atitudine este scopul pe care îl urmărește Moscova. O asemenea reconsiderare a discursului românesc  ar însemna, de fapt, o recunoaștere a dreptului Federației Ruse de a dicta în regiune”, scrie Nichituş.

Totodată, jurnalistul nu știe dacă acest potențial de reconsiderare a relației româno – moldovene va fi pus în mișcare.

„Nu știu dacă domnul Lazurcă a avut acceptul Centralei de la București pentru a face publice aceste doleanțe. Nu știu dacă domnul Voronin va prezenta clarificările sale către ambasadorul României în Republica Moldova. Dacă se dorește prevenirea apariției unor perturbări pe relația bilaterală dintre cele două state, ar fi de dorit ca acest lucru să se întâmple. Știu însă că dacă s-ar întâmpla așa ceva, ar fi un semn de respect pentru ajutorul, diplomatic, financiar, economic, pe care Bucureștiul l-a oferit în decursul anilor Chișinăului. Iar gestul, în aceste delicate momente, ar ajuta Moldova foarte mult”, conchide Victor Nichituş.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților