[ X ]
[ X ]
[ X ]
La baștina Anei Guțu! Detalii neștiute, dezvăluite de foștii colegi și profesori!
16 Septembrie

Președinta Partidului unionist Dreapta, Ana Guțu, s-a născut în satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul. A absolvit în anul 1979, cu medalie de aur, Școala medie Nr. 2  din Cahul, apoi și-a continuat studiile la Facultatea de Limbi Străine, specialitatea limbă și literatura franceză, la Universitatea de Stat din Moldova. Ea a fost propusă în calitate de candidat la funcția de președinte al țării din partea Partidului unionist Dreapta.

Reporterul www.curentul.md a sunat la baștină  Anei Guțu și a reușit să discute cu Victor Jantuan, ex-directorul liceului în care a studiat politiciana.

“Din cîte îmi aduc aminte, participa  activ la  majoritatea  competițiilor pe care le desfășuram în cadrul liceului,  învăța foarte bine. Îi plăcea să ia cuvîntul,  să îndemne și colegii să învețe și îi organiza mai mereu. Ea îi ajuta și pe ceilalți care erau mai slabi la învățătură.  Deci,  avea multe calități, pe lîngă asta, era bună la suflet.  A fost mereu pe tabla de onoare a liceului și toți profesorii erau  mulțumiți de ea. De asemenea, iubea limbile străine, în special – franceza. Noi chiar  ne mîndrim cu ea, oricare profesor e mîndru cînd un elev pe care l-a învățat ajunge departe. Noi, în special cei de la Cahul, ne mîndrim foarte mult  pentru că a luat o asemenea hotărîre.  Eu  personal o voi vota dacă va reuși să se incadreze pe lista electorală”, a spus el.

O fostă colegă, Ludmila Furdui, artist plastic în Chișinău, ne-a povestit despre pasiunile pe care le avea Ana Guțu încă de pe băncile școlii.

 „Noi am învățat împreună la Școala nr. 2 din Cahul. Împreună ne duceam la școală, împreună veneam  acasă, și tot așa. Îmi aduc aminte că Ana a fost așa o fată exemplară și foarte corectă, ambele eram eminente, însă ea  a finisat cu medalie de aur. Eram foarte bune prietene am stat și o perioadă de vreme  într-o bancă. Ea era foarte capabilă, dar  în același timp și exigentă. Ea era omul care făcea față la toate disciplinele, învăța bine atît la științele umanistice, cît și cele exacte.  O pasiune deosebită pe care o avea era să scrie versuri.  Cînta foarte bine.   Cînd aveam concerte  sau diferite  manifestații  în liceu  ea mereu cînta, era un  exemplu pentru toți.  Ana mă ajuta tot timpul la matematică,  eu aveam pasiunile mele pentru pictură,  și chiar mă miram cum ea ține minte toate formulele, dar ne completam,  pentru că ea nu prea iubea desenul. Avea o demnitate deosebită, eu nu am văzut-o niciodată pe ea să bîrfească, ea nu umbla cu fleacuri, avea un simț al ei deosebit”, a spus ea.

De asemenea, Ludmila Furdui a menționat că Ana Guțu ar fi un președinte bun pentru Republica Moldova. „Nu ne-am văzut de mulți ani,  dar  oricum mă bucur pentru ea că a candidat la așa o funcție.  Așa o personalitate ca a ei nu am  mai întîlnit în viață.  Mă bucur pentru ea, cred că e omul care s-a născut pentru fapte mari.  Cu ce pot eu mereu  o voi susține și o voi ajuta, eu sunt artist plastic nu prea mă pricep în politică,  mă bucur că am cunoscut-o pentru că de la ea mereu am avut ce învăța. Este o fire  îndrăzneață,  care va ajunge unde și-a propus. O apreciez ca femeie, ca om politic, ca personalitate”, a mai adăugat ea.

 O altă colegă – Ludmila Mostovei, medic stomatolog, a spus că Ana Guțu are calitățile deosebite. „A fost o elevă extraordinară, a învățat foarte bine, a finisat  cu medalie de aur.  Provine dintr-o familie inteligentă, părinții ei au fost profesori. De ea, eu pot să vorbesc doar pozitiv,  încă din școală era foarte sîrguincioasă  și activă. Participa la diferite cercuri,  concursuri.  De pe  băncile școlii scria poezii era și este o fire creativă.  Eu mă bucur pentru ea și pentru că a candidat la așa o funcție și îi urez succese”, a declarat Mostovei.

Eleonora Pasat,  profesoara de limba franceză a candidatei, din Liceul Nr. 2, a spus că se mîndrește că o fostă elevă de-a ei a candidat la  o  asemenea funcție.

„Părinții ei au fost profesori, i-au oferit o educație bună. A terminat școala cu medalie de aur,  a fost o elevă minunată și excelentă. Eu am fost profesoara ei de limbă franceză și iată că dragostea față de această limbă a moștenit-o de la mine, asta mă bucură foarte mult.  Este modestă, deșteaptă și nu este coruptă, în afară de apartamentul pe care  îl are în Chișinău și cel pe care îl are  în satul  părinților ei, ea nu are nimic.  Este omul dreptății, eu mă bucur că a candidat  la această funcție,  o susțin și o apeciez pentru curajul de care dă dovadă, mă mîndresc  cu ea,  mereu o urmăresc la TV  și îmi zic “iată asta este eleva mea””, a menționat Eleonora Pasat.

Menționăm că, pe data de 2 septembrie, anul curent,  deputata, Ana Guțu a fost propusă în calitate de candidat la funcția de președinte al țării din partea Partidului unionist Dreapta.

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților