[ X ]
[ X ]
[ X ]
Klaus Iohannis: România susţine în continuare ferm parcursul european al Republicii Moldova
7 Iulie

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a purtat, astăzi, discuții cu președintele României, Klaus Werner Iohannis, la Suceava, transmite CURENTUL.

Klaus Iohannis a spus că a discutat împreună cu Preşedintele Nicolae Timofti câteva teme prioritare pentru relația bilaterală și pentru Republica Moldova. “Așa cum v-am menționat, domnule Președinte, salutăm modul democratic în care s-au desfășurat alegerile locale din țara dumneavoastră, votul cetățenilor Republicii Moldova reconfirmând clar sprijinul pentru forțele pro-europene. Este un mandat reînnoit acordat de cetățeni pentru transformarea în spirit european a Republicii Moldova”, a declarat el.

Iohannis și-a exprimat speranța că la Chişinău se va forma cât mai curând o nouă coaliție solidă, stabilă, capabilă să consolideze parcursul european al Republicii Moldova și să continue în ritm accelerat procesele de reformă. “În actualul context intern și regional, întârzierile sau ezitările nu sunt benefice. În opinia noastră, acestea nu sunt doar așteptări ale României sau ale celorlalți parteneri europeni, ci, în primul rând sunt așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova”, a precizat șeful statului român.

Totodată, cei doi președinți au discutat despre modul în care decurge relația bilaterală.

“România susţine în continuare ferm parcursul european al Republicii Moldova și acordă un sprijin continuu în acest complex proces de integrare. În cadrul întrevederii, am evidențiat, de altfel, şi raportarea unitară, pe deplin receptivă şi deschisă pe care România a avut-o întotdeauna faţă de Chişinău. În centrul abordării noastre s-au aflat și se află permanent cetățenii Republicii Moldova, nu persoane sau forțe politice. Este rezultatul unei politici care are la bază un consens durabil, rămas neschimbat de-a lungul tuturor ciclurilor electorale din România”, a punctat Klaus Iohannis.

La rândul său, Nicolae Timofti a spus că este bucuros și chiar emoționat să se afle, împreună cu președintele României, la Suceava, în istorica cetate de scaun a domnitorului Ştefan cel Mare și Sfânt.“De asemenea, sunt onorat de titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” și mulțumesc comunității academice pentru că mi-a acordat această cinste”, a adăugat el.

Șeful statului a spus că discuția a fost extrem de utilă și plină de conținut “pe teme importante pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului și pentru relația noastră strategică, frățească și specială”.

„Dialogul nostru politic este în continuare consistent și constructiv. Avem împreună cu domnul președinte o înțelegere deplină asupra situației regionale care mă preocupă în mod deosebit, din motivul evident că evenimentele din ultimii doi ani influențează dezvoltarea Republicii Moldova și parcursul său european. Este important, din punctul meu de vedere, să ne coordonăm viziunile asupra realităților concrete și momentului istoric pe care îl trăim”, a declarat Nicolae Timofti.

Președintele s-a referit și la proiectele comune aflate în diferite faze de implementare.

“Avem în prezent un bilanț pozitiv al cooperării bilaterale, în prim-plan fiind procesul de integrare europeană și proiectele energetice, educaționale și sociale. Aceste proiecte vor contribui la aprofundarea reformelor democratice în Republica Moldova, consolidarea statului de drept și a unei justiţii independente, combaterea corupției, modernizarea instituţiilor statului și edificarea unui mediu economic echitabil și competitiv. Urmează ca, prin eforturi comune, să extindem aria de cooperare în special în dezvoltarea proiectelor de infrastructură, care ar asigura conectarea deplină a Republicii Moldova la piaţa energetică europeană”, a spus Timofti.

Șeful statului a mulțumit omologului său pentru asistența financiară solidă pe care România o acordă Republicii Moldova, și a spus că își dorește ca la Chișinău să fie format cât mai curând un nou Guvern, care ar urma să pună în aplicare planurile pe care le avem.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților