[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iurie Leancă a făcut-o pentru a două oară. Vezi detalii!
25 Mai

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la festivitatea dedicată Zilelor Scrisului şi Culturii Slave în Republica Moldova, care s-a desfășurat în orașul Taraclia. La eveniment au mai participat reprezentanți ai corpului diplomatic din R. Moldova, ai Parlamentului, șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

Şeful Cabinetului de miniştri a subliniat că evenimentul este un prilej de a cinsti scrisul şi cultura slavă, dar și pentru a consolida prietenia între reprezentanții diferitor popoare din Republica Moldova.

„În Moldova și ucrainenii, și rușii, și bulgarii, și belarușii se bucură de libertate culturală și lingvistică. Noi creăm condiții prielnice pentru studierea în școli a limbilor rusă, ucraineană și bulgară, asigurăm posibilitatea obținerii studiilor superioare în aceste limbi”, a declarat Iurie Leancă.

Premierul a adresat celor prezenți un mesaj și în limba bulgară, menționînd că are legătură direcă cu acest popor datorită mamei sale, care este de etnie bulgară.

Curentul.md precizează că acum un an, la marcarea a 200 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Taraclia, premierul Iurie Leancă la fel a adresat localnicilor un mesaj de felicitare în trei limbi, printre care şi bulgara. Pe lîngă limba maternă – română, Iurie Leancă vorbește șase limbi străine: rusă, engleză, franceză, germană, maghiară și bulgară.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților