[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iurie Dîrda a elaborat un proiect de lege: „Normele legale în vigoare nu permit o luptă eficientă cu acest fenomen”
21 Iulie

Deputatul liberal Iurie Dîrda a elaborat un proiect de lege ce prevede modificarea Codului Contravențional al Republicii Moldova, transmite CURENTUL cu referire la o postare de pe blogul politicianului.

Cu toţii ne dorim combaterea eficientă a fenomenului construcţiilor neautorizate, însă, pentru aceasta, e nevoie şi de un efort legislativ. Or, normele legale în vigoare nu tot timpul permit o luptă eficientă cu acest fenomen. În prezent, art. 416 al Codului Contravențional menţionează că executarea construcţiilor de orice tip, a lucrărilor de modificare, reamenajare, consolidare şi reparaţie capitală a clădirilor şi edificiilor, indiferent de tipul de proprietate şi de destinaţie, fără autorizaţie de construcţie, precum şi cu abateri de la prevederile legislaţiei în vigoare, se constată de către Inspecţia de Stat în Construcţii, care înaintează instanţelor de judecată actele privind amendarea şi demolarea construcţiilor neautorizate sau efectuate cu abateri de la actele normative în vigoare, dar care, din păcate, nu face față multiplelor solicitări din partea administrației locale, din diverse motive, pe alocuri subiective”, scrie deputatul.

Mai mult, Dîrda spune că, deseori, procesele-verbale date se anulează de către instanţele de judecată în temeiul omiterii termenului de prescripţie, fapt ce împiedică realizarea sarcinilor administraţiei publice locale.

„În consecinţă, administrația publică locală este în imposibilitatea de a-şi apăra dreptul de proprietate asupra terenurilor proprietate administrației publice locale şi să contracareze fenomenul construcţiilor neautorizate. În această ordine de idei, am considerat oportună modificarea art. 398 din Codul Contravenţional, în vederea împuternicirii autorităţilor publice locale cu dreptul de a constata şi sancţiona aceste contravenţii administrative”, conchide deputatul liberal Iurie Dîrda.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților