Comisia Electorală Centrală (CEC) marchează astăzi 18 ani de activitate, dar și 18 ani de la adoptarea Codului electoral al Republicii Moldova, transmite CURENTUL.
În cadrul unei întruniri dedicate acestui eveniment, președintele CEC, Iurie Ciocan a făcut totalurile activității instituției pe care o conduce, dar și a anunțat cîteva planuri de viitor.
Iurie Ciocan a menționat că, CEC are deja un plan strategic, care în scurt timp trebuie să fie aprobat.
”Avem un plan strategic, însă sunt cîteva chestiuni de bază, precum, dezvoltarea informatică în domeniul electoral în baza unor viziuni și în baza ”Legii cu privire la concepția sistemului informațional automatizat de stat alegeri”. Noi astăzi, am crescut deja din limitele unei concepții, suntem o instituție care am dezvoltat un sistem informațional destul de vast, însă avem nevoie de o lege organică care ar reglemente acest lucru, fie că este vorba de introducerea unor amendamente necesare în Codul Electoral, ori elaborarea unei legi cadru aparte care să stabilească criteriile clare, în 2016 va fi o prioritate”, a precizat el.
Totodată, președintele CEC a anunțat că, în paralel se va merge cu dezvoltarea a șase module în sistemul informațional automatizat de stat alegeri, care ar permite o activitate mult mai largă și transparentă a alegerilor.
”Vrem să sporim accesibilitate în sporirea procesului electoral și să implementăm un număr vast de proceduri motivaționale de participare la alegeri, de cunoașterea drepturilor electorale, procedurilor electorale, utilizarea tehnologiilor informaționale. De asemenea, îmbunătățirea managementului electoral și consolidarea capacităților instituționale. Noi vrem o creștere permanentă a calității profesionale atît a staff-ului CEC, ne mai vorbim de membri CEC și de membrii organelor electorale în teritoriu, informarea alegătorilor și desigur transparența finanțării partidelor politice”, a punctat președintele CEC.
Iurie Ciocan a afirmat că, CEC speră să poată reveni la norma obligatorie de instruire a funcționarilor electorali înainte de a fi atrași în organele CEC, ”dezvoltăm idea creării organelor electorale inferioare la fel pe mandat”.
În final, Ciocan a spus că, activitatea CEC este una permanentă. ”Noi vedem în munca noastră de zi cu zi instrumentariul de dezvoltare a instituției și doar implementînd toate acele remarcate, sigur că vom putea realiza scopurile scontate. Noi vrem în continuare să fim percepuți ca o instituție profesionistă, modernă, model atît internațional, dar și național cu un staff bine pregătit pentru a face față oricărui sarcini puse în față de către lege”, a conchis Ciocan.
Andriana Cheptine