Astăzi se împlinesc 67 de ani de la deportările staliniste în Republica Moldova. Mai mulți reprezentanți ai fracțiunii PL au fost la monumentul „Trenul Durerii”, de lângă Gara Feroviară pentru a comemora această zi.
Pe blogul personal, ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc a scris despre încercările la care a fost supus poporul de către regimul stalinist.
”Sovieticii au încercat atunci cu tot dinadinsul să ne forțeze pentru a nu ne recunoaște identitatea națională, dar și limba vorbită. Au încercat cu orice preț să înjuge acest popor pentru a putea profita de bunătatea lui, dar și de averile spirituale”, scrie el.
De asemenea, ministrul a depănat câteva amintiri legate de istoriile spuse de bunica acestuia, care a fost deportată.
”Și acum îi văd ochii înlăcrimați și mâinile tremurânde atunci când își aducea aminte de acele clipe de teroare prin care a trecut. Atunci mi se păreau scene desprinse din filmele de groază, ca mai apoi să înțeleg ce au însemnat de fapt aceste deportări. A fost o ciumă politică, pe care istoria nu o va ierta niciodată”, mai spune demnitarul.
Pentru Ministrul Iurie Chirinciuc adevărații eroi ai neamului sunt persoanele care au îndurat deportările.
”Mă bucur că cele trei mii de persoane venite la mitingul de comemorare n-au uitat niciodată rădăcinile. Nu au uitat nici pentru o clipă că sunt români și se mândresc cu asta. Nici măcar cei care au fost supuși acestui dezastru umanitar n-au renunțat la identitatea păstrată cu sfințenie de la strămoșii noștri. Acești oameni sunt adevărații eroi ai neamului”, afirmă liberlaul.
În aceeaşi postare, Iurie Chirinciuc scrie că rușii nu vor putea să ne subjuge lor și nu vor putea să ne dezbine societatea.
”Românismul nu va muri niciodată, oricâte crime împotriva umanității nu s-ar face. Acest lucru nu poate fi înțeles de ruși, care după șapte decenii tot încearcă să ne dezbine societatea numindu-ne moldoveni, și că am vorbi limba moldovenească, care de asemenea a fost inventată de ei. Cred că zilele de 28 iunie și 6 iulie ar trebui să fie decretate zi de doliu național, în memoria celor care au avut de suferit, iar viața le-a fost curmată de cei, care la vremea respectivă poate credeau că fac cea mai bună decizie din istoria URSS. Dar au greșit amarnic” – a scris oficialul pe site-ul său.
Ziua de 6 iulie a fost declarată zi de doliu de către Președintele RM, Nicolae Timofti, drept zi de Comemorare a Victimelor Deportărilor Staliniste în Republica Moldova.
Cristina Parfeni