[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iurie Chirinciuc: „În sfîrșit carul s-a pornit din loc”
29 Iulie

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova (MTID) și Ministerul Infrastructurii din Ucraina au semnat astăzi un protocol de colaborare, transmite CURENTUL.

Viceministrul MTID, Vitalie Rapcea, a declarat că speră la faptul că între cele două ministere va fi o colaborare fructoasă.

„Ieri și azi am lucrat peste ordinea de zi, care are la bază rezolvarea problemelor infrastructurii drumurilor: transport rutier, feroviar, aerian, naval. Am discutat aprofundat pentru fiecare domeniu în parte și am discutat perspectivele de dezvoltare dinte RM și Ucraina. Sperăm că prin deciziile la care am ajuns vom ușura viața cetățenilor dintre ambele țări”, a afirmat Rapcea.

Viceministrul Infrastructurii de la Kiev, Victor Dovgan, a mulțumit autorităților de la Chișinău pentru dialogul pe care l-a avut de-a lungul unui an.

„Noi trebuie să înțelegem că exportul și importul, tranzitul dintre țările noastre și misiunea noastră este ca să facem tot posibilul  ca tendințele negative din economie să le oprim. De aceea, noi am discutat despre toate aspectele separat, cum ar fi construirea noilor poduri, liberalizarea transportului rutier, perspectiva de conlucrare în contextul trenurilor, dar și liberalizare aeronautic. Toate întrebările importante legate de infrastructură și transport au fost trasate”, a punctat Dovgan.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a declarat că, „în sfîrșit carul s-a pornit din loc”.

„Există voință politică, există toată conjunctura pentru a  soluționa acele probleme care nu au fost rezolvate de la independență încoace. Toate aceste probleme au fost incluse în acest proces verbal, pe fiecare domeniu separat. Acest proces verbal prevede ca pînă în 15 septembrie să-l definitivăm, iar în luna octombrie, cînd va avea loc o vizită a Prim-ministrului Ucrainei în RM, va fi semnat. Mă refer  la transportul de mărfuri și pasageri, liberalizarea transportului atît bilateral, cît și tranzit și în domeniul aviație etc.”, a precizat ministrul.

Totodată, Chirinciuc a menționat că, în procesul verbal sunt foarte multe momente interesante ce țin de colaborarea ambelor părți. „Traversarea frontierei, domeniul feroviar, construcția unui pod în zona orașului Soroca. Să facem legătura și să ușurăm circulația cetățenilor ambelor țări, pentru a ne apropia și a ne integra în UE”, a  conchis Chirinciuc.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților