[ X ]
[ X ]
[ X ]
Istoric: Tema unirii RM cu România mi se pare mai actuală decît oricînd
15 Iunie

Tema unirii Republicii Moldova cu România este mai actuală decît oricînd şi acum e cel mai favorabil moment pentru a pune în discuţie această chestiune. O declaraţie în acest sens a făcut Marius Dorin Lulea, istoric şi specialist pe probleme de geopolitică regională, preşedinte al Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie, în cadrul unui interviu pentru tribuna.md.

„Reîntregirea neamului românesc reprezintă un proiect constant al statului român de la înfiinţarea lui prin dubla alegere a lui Cuza. Acum ne aflăm într-o etapă de final, deoarece ultimii 25 de ani au fost pregătitori pentru acest proces. De ce este mai actual decît oricînd? Cercurile geostrategice se închid din nou. Neamul românesc trebuie să decidă dacă iar va fi prins despărţit, iar liderii de pe cele două maluri ale Prutului trebuie să acţioneze cu mult curaj şi în interesul naţional. Dacă ei nu o vor face, societatea civilă este pregătită”, a menţionat Marius Dorin Lulea.

Potrivit acestuia, problema principală în calea reunificării este clasa politică de la Chişinău. „Ea mai trebuie convinsă şi cred că Federaţia Rusă prin agresiunea ei va face acest lucru. Liderii de la Chişinău circulă prin Europa, au maşini europene, îşi trimit copii la studii în Europa. Cînd vor conştientiza că toate acestea pot fi pierdute, vor decide ceea ce este corect”, a adăugat istoricul.

Totodată, Marius Dorin Lulea susţine că integrarea europeană a RM este o soluţie din punct de vedere al unirii, dar nerealistă. „Germania nu este deschisă spre extinderea Uniunii Europene. Tratatul de asociere este ca o masă a săracilor, deoarece nu reprezintă integrarea şi nici măcar paşi intermediari. Parteneriatul Estic reprezintă o alternativă la integrarea europeană, dar una care nu favorizează Republica Moldova, ea fiind privată de ceea ce are mai bun: forţa de muncă calificată”, a conchis preşedintele Centrului pentru Cultură, Istorie şi Educaţie.

Kristin Gurez

Inapoi la arhiva noutaților