[ X ]
Irina Vlah: Conducerea Găgăuziei participă în procesul decizional al RM doar declarativ și nu la nivel practic
16 Februarie

Participarea conducerii Găgăuziei în procesul decizional din Republica Moldova este mai mult la nivel declarativ și nu la cel practic. Declarații în acest sens au fost făcute de Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, în cadrul conferinței internaționale privind soluțiile pentru Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia – conferința internațională SHIFT: chellenging solutions for Gagauz Yeri territorial autonomy, transmite CURENTUL.

Irina Vlah a spus că, din 1994 încoace, Chișinăul și-a asumat mai multe responsabilități în relația cu Comratul, dar acestea, în mare parte, au rămas la nivel de declarații.

“De atunci au fost trei președinți și zeci de prim-miniștri. Nu a fost elaborat nici un act normativ în conformitate cu statutul Găgăuziei, iar reprezentanții Găgăuziei – conducerea Găgăuziei participă în procesul decizional al RM doar declarativ și nu la nivel practic”, a declarat Bașcanul.

Irina Vlah a mai afirmat că, în ultimii 5 ani Republicii Moldova au fost oferite granturi de peste 1 miliard de lei, dintre care doar 1-2% au revenit Găgăuziei. “Locuitorii Găgăuziei se simt în plus în propria țară”, a spus ea.

La rîndul lui, Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Phil Batson a salutat desfășurarea aceste conferințe, catalogînd-o ca un pas util în relația dintre Chișinău și Comrat, dar și ca o altă platformă de comunicare și conexiune.

“Este necesar să existe o relație între Chișinău și Comrat pentru beneficiul tuturor cetățenilor. Din 1994 pînă în prezent nu au fost multe colaborări, dar acum ceva timp a demarat un dialog între autorități – acesta este un element pozitiv”, a subliniat diplomatul.

Ambasadorul a spus că, dialogul trebuie menținut. “Este timpul să se lucreze împreună prin standarde democratice, dezvoltare economică și standarde înalte de viață”, a mai spus el.

Phil Batson s-a referit și la experiența Marii Britanii de a conlucra cu regiunile, dar și a altor state, însă a spus că, Republica Moldova nu trebuie să urmeze un model exact, ci să dezvolte propriul model adaptat la situația existentă.

“Este necesară voința politică și pregătirea de a lucra împreună”, a mai spus Ambasadorul.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților