Istoricul Ion Negrei califică ca fiind aberații ”afirmaţiile unor forțe politice precum că păstrându-ne într-o formulă separată de statul român, în perioada interbelică, am fi înflorit”. Despre aceasta, fostul viceprim-ministru a declarat într-un interviu acordat pentru Curentul.md.
”Orice națiune se dezvoltă, se afirmă numai într-un cadru național, indiferent dacă place sau nu place unora să recunoască. Ca parte componentă a națiunii române este firesc ca basarabenii să se dezvolte în cadrul acesta firesc. Nu este nimic condamnabil, când un popor vrea să-și vadă întregirea națională împlinită”, a subliniat cercetătorul.
Negrei consideră că păstrarea unității naționale românești de la 1918 ar fi fost un mare beneficiu, iar astăzi am fi avut în faţă o sută de ani de statalitate românească.
El a mai opinat că aflarea basarabenilor în componența statului român ne-ar fi ferit, în perioada postbelică, de foarte multe primejdii.
”Poate nu cunoșteam totalitarismul, poate nu cunoșteam experiența amară a deportărilor, a foametei și, cu siguranță, nu se exercita asupra noastră acel experiment de deznaționalizare, ne formam într-un mediu firesc, național. Vorbeam limba mult mai bine, aveam o conștiință de neam și eram europeni în adevăratul sens al cuvântului. Și astăzi poate primeam pe alții în Uniunea Europeană și nu stăteam noi la ușa Uniunii Europene, rugându-i pe alţii să ne accepte. Iată care era perspectiva noastră în cadrul statului român”, a mai spus istoricul.
Interviul integral îl puteţi citi AICI.
Adrian Pancu