Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) susține că politica statului RM, față de pensionari, este un genocid. Această opinie a fost enunțată astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, transmite CURENTUL.
Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi a declarat că, în ultimii ani statul a uitat de pensionari și de persoanele cu dezabilități. ”Pensiile sunt limitate, indemnizațiile sunt minimalizate. Aceste categorii de persoane trăiesc, practic, din nimic”, a precizat Lebedinschi.
Totodată, șeful fracțiunii PSRM în CMC, Ion Ceban a menționat că, pensiile sunt un genocid în adresa oamenilor. ”Noi nu doar criticăm ceea ce face sau ce nu face guvernarea, dar venim și cu inițiative pentru a îmbunătăți situația. Am auzit că de la 1 aprilie statul va arunca un os cetățenilor. Din informații, ar fi vorba despre majorarea pensiilor cu 10%, dar prețurile și tarifele au crescut”, a punctat Ceban.
Deputatul PSRM, Elena Hrenova a afirmat că, doar PSRM luptă pentru o viață mai bună pentru pensionari. ”Cum poți să trăiești din așa o pensie mizeră? O persoană trebuie să achite serviciile comunale, să mănînce, să trăiască, dar și să se lecuiască. Oamenii cînd ajung la vîrsta de pensionare, de aceea, și se îmbolnăvesc. Noi luptăm pentru o viață mai bună a pensionarilor”, a adăugat Hrenova.
La rîndul său, deputatul Vladimir Odnostalco a menționat că, PSRM a înregistrat mai multe proiecte de inițiative legislative în Parlament.
”Am înregistrat mai multe proiecte de inițiative legislative prin care pensia minimă să fie egală cu minimul de trai pe țară. Al doilea – indexarea pensiilor de două ori pe an cu 20%, dar și neapărat trebuie să rezolvăm problema pensionarilor, care s-au pensionat pînă la 1999 și celor după 1999. Nu este corect ca o persoană care s-a pensionat pînă la 1999 să primească mai puțin decît cel care a ieșit după 1999, au ocupat aceleași funcții. Noi ne mai dorim: întoarcerea tuturor indemnizațiilor pensionarilor, întoarcerea protezării pensionarilor pe gratis. La fel, neapărat, trebuie de impus moratoriu pentru mărirea vîrstei de pensionare, dar și ceea ce ține de pensionarii care lucrează cînd sunt impuși să aleagă să lucreze sau să primească pensie. Unde s-a mai văzut așa ceva?!”, a conchis Odnostalco.
Andriana Cheptine