Președintele României Klaus Iohannis a afirmat că România este alături de Republica Moldova și își dorește să ofere sprijin, inclusiv financiar, însă sunt necesari pași concreți pe calea reformelor. Declarații în acest sens au fost făcute la București, după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, aflat în vizită oficială, transmite CURENTUL.
Klaus Iohannis a declarat că, împrumutul rambursabil și ajutorul umanitar nerambursabil trebuie să vină în situația în care sunt constatate progrese de noul Guvern de la Chișinău.
“RM are un nou Guvern, un prim-ministru hotărît și așteptăm primii pași concreți pe calea reformelor. E vorba de condiții care țin de buna guvernanță bancară, independența justiției, aprobarea unui acord cu Fondul Monetar. După aceasta, vom putea să purcedem la acordarea primei tranșe”, a spus șeful statului român.
Klaus Iohannis a mai spus că, în cadrul discuției, Nicolae Timofti a dat asigurări că unii pași deja au fost realizați și că, Parlamentul, în noua sesiune, este pregătit să sprijine noul Guvern în îndeplinirea angajamentelor asumate.
“Puteți să contați pe noi, suntem aproape, suntem hotărîți să vă sprijinim în drumul pe care l-a început Republica Moldova de cîțiva ani buni – drumul pro-european”, a subliniat el.
Președintele României a spus că, conștientizează necesitatea mai multor proiecte economice comune, referindu-se la rolul gazoductului Iași-Ungheni.
La rîndul său, Președintele RM Nicolae Timofti a mulțumit pentru primire caldă și discuție constructivă. “Relația specială dintre statele noastre se exprimă prin numeroase proiecte în desfășurare, dar și care urmează să fie desfășurate. Criza de la Chișinău și problemele nu au afectat relațiile dintre cele două maluri ale Prutului, dimpotrivă – am sentimentul că greutățile ne-au apropiat tot mai mult”, a declarat șeful statului, subliniind sprijinul constant și valoros oferit de România.
Nicolae Timofti a spus că, succesele raportate anterior în parcursul european se datorează în bună parte autorităților de la București.“I-am spus președintelui că îmi doresc ca România să participe și mai departe, să fie alături de noi”, a maispus el.
Președintele RM a mai spus că, apropierea politică, economică și informațională dintre cele două state trebuie să fie un deziderat atins în următorii ani.
“Sîntem uniți prin sînge, istorie și spirit, trebuie doar să punem valoare acestui tezaur comun în numele unității și securității tuturor”, a conchis Timofti.
Cristina Gurez