[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Vlad Filat: Acum este momentul ca fiecare să-şi arate faţa!
24 Iulie

În cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a vorbit despre embargoul impus de Rusia la importul produselor agricole moldoveneşti, responsabilitatea clasei politice, măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru depăşirea situaţiei etc.

C: Dle Filat, ieri, în cadrul unui briefing, aţi dat o apreciere destul de dură embargoului impus de Federaţia Rusă la importul de produse agricole moldoveneşti…

V.F.: În cadrul briefingului, am expus poziţia formaţiunii pe care am onoarea să o conduc vizavi de situaţia în care ne-am pomenit. Am mai spus şi repet: această acţiune a Federaţiei Ruse în raport cu Republica Moldova este una politică, iar acest lucru nu poate să nu fie condamnat. Noi luam în calcul o atare evoluţie a situaţiei după semnarea Acordului de Asociere cu UE, dar, totuşi, nu am crezut pînă în ultimul moment că se poate ajunge aici. Regret că s-a întîmplat ceea ce s-a întîmplat. Probabil, la rugăminţele socialiştilor, comuniştilor şi a altora alt de ei, Rusia a dorit să sancţioneze politicienii din Republica Moldova, dar a sancţionat cetăţenii, ceea ce e condamnabil şi regretabil.

Din alt punct de vedere, ceea ce n-i s-a întîmplat nouă, dar şi evenimentele ce au loc în Ucraina şi nu doar în Ucraina, această presiune exercitată de Rusia, arată de fapt că alegerea noastră, calea aleasă de noi, este unica cale de dezvoltare care ne oferă posibilitatea de a trăi într-o ţară liberă.

C: Dar, dincolo de constatări, e nevoie şi de soluţii. Aveţi în vedere careva soluţii pentru depăşirea situaţiei create?

V.F.: Înainte de a ajunge la soluţii, e nevoie de consultări şi noi am avut deja unele discuţii cu colegii din clasa politică care vor cu adevărat binele Republicii Moldova. De asemenea, se impun consultări şi cu partenerii externi. În context, aş vrea să menţionez vizita la Chişinău (din seara zilei de azi – n.r.) a unei delegaţii a Partidului Popular European, cu care vom avea discuiţii şi în acest sens. În plus, mizăm şi pe noul Preşedinte al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care este nu doar o persoană cu experienţă bogată, dar şi un bun prieten al Republicii Moldova. De asemenea, v-aş ruga să nu ignoraţi faptul că avem relaţii de parteneriat strategic, sincer cu Uniunea Europeană, dar şi cu SUA.

Dacă e să vorbim de soluţii în termeni mult mai concreţi, aş vrea să menţionez că Acordul de Liber Schimb pe care-l avem cu UE urmează a fi implementat cît mai repede. Eu sînt sigur că acest lucru se va întîmpla începînd cu data de 1 august şi noi vom avea posibilitatea să exportăm produsele noastre agricole în UE.

Sîntem într-o situaţie excepţională şi avem nevoie de măsuri excepţionale. Sigur avem nevoie de sporirea contingentului de export şi sperăm că vom mări aceste cote de export în UE de două ori.

Aş vrea să menţionez şi reacţia promptă şi profesionistă a Guvernului. Solicitările pe care le-a făcut Executivul urmăresc să avem subvenţionare şi pentru transport, şi pentru depozitare. Deci, transportarea şi depozitarea produselor agricole urmează să fie compensate de Guvernul Republicii Moldova cu subvenţii de la Comisia Europeană.

În afară de aceste acţiuni ce urmează a fi întreprinse, vreau să menţionez şi comunicarea ce o avem cu partenerii din Est, în special cu cei din Ucraina. În rezultat, urmează să obţinem eliminarea tuturor barierelor care există în acest sens. Vom veni cu soluţii şi pentru transportatorii de vinuri. Să nu creadă cineva că am uitat de producătorii de vinuri! Totodată, urmează să avem o comunicare mai intensă cu sectorul bancar, ca băncile să restructureze datoriile producătorilor agricoli, să le ofere o perioadă suplimentară pentru rambursarea creditelor.

Toate aceste măsuri ce vor fi întreprinse, toate aceste soluţii vor fi eficiente atîta timp cît va exista o comunicare intensă. Sînt sigur că noi avem capacitatea respectivă, care ne va ajuta să depăşim toate problemele ce au apărut.

C: Ceva mai înainte V-aţi referit la comportamentul anumitor partide, pe care, din cîte înţeleg, le acuzaţi de complicitate cu Rusia. Ce, concret, aţi avut în vedere?

V.F.: Vorbesc de călătoriile frecvente întreprinse de unii lideri politici de la noi la Moscova, de faptul că ei au mers la Moscova şi au lovit în locul unde doare cel mai mult – embargou la exporturi. La acest capitol aş vrea să menţionez că instituţiile statului sînt obligate să examineze aceste acţiuni prin prisma legalităţii. De asemenea, acest comportament iresponsabil trebuie condamnat şi sancţionat politic.

Republica Moldova are nevoie acum de solidaritate mai mult ca oricînd, inclusiv de solidaritatea politicienilor. Acum este momentul ca fiecare să-şi arate faţa! Toţi avem interese de partid, însă interesul Republicii Moldova trebuie să prevaleze. În acest moment, partidele politice trebuie să se consolideze şi să condamne acţiunile întreprinse de Federaţia Rusă. Este o situaţie clară, sînt acţiuni îndreptate împotriva ţării noastre şi adevărul trebuie spus.

C: Cum rămîne cu relaţiile cu Rusia în continuare?

V.F.: Vom încerca să le îmbunătăţim, dar nu depinde numai de noi. Apropo, dacă unele partide şi politicieni de la noi pretind că au relaţii bune cu Moscova, acum e momentul să vină şi să contribuie prin fapte, dar nu să facă doar declaraţii.

C: Ce trebuie să înţeleagă oamenii din toată această situaţie?

V.F.: Că nici o presiune, nici un embargou, nu va opri parcursul european al Republicii Moldova. Aş vrea să vin şi cu un apel către cetăţeni şi anume: să se implice, să ajute nu un politician sau un partid, ci ţara. Să ajute RM să depăşească această situaţie şi să contribuie la reuşita procesului de integrare europeană. Pentru că numai aşa vom ajunge să trăim într-un stat liber, democratic, european, prosper.

Autor: Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților