În cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), a vorbit despre Acordul de Asociere RM-UE, semnat recent şi care urmează să fie ratificat de Parlament, dar şi despre relaţiile moldo-comunitare, în general.
C: Dle Filat, pe data de 27 iunie Moldova şi UE au semnat Acordul de Asociere, care acum urmează să fie ratificat de Parlament. Ce înseamnă acest Acord pentru ţara noastră?
V.F.: Nimeni nu poate contesta valoarea istorică a acestui eveniment. Dar, pe lîngă valoarea istorică, putem spune cu siguranță că Acordul de Asociere pentru Republica Moldova mai înseamnă şi un nou început. Moldova începe acum o nouă etapă în dezvoltarea sa ca stat civilizat, european. Este un punct de vedere pe care-l împărtăşesc şi eu, dar şi colegii mei şi noi categoric nu sîntem de acord cu acei care văd în semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere doar finalitatea unui proces. Da, am finalizat o etapă importantă în relaţiile moldo-comunitare, dar aceasta, repet, este, totodată, şi un început. Acest început vorbeşte despre două lucruri: Moldova a demonstrat pînă acum că se dezvoltă corect; Moldova a deschis un capitol nou în dezvoltarea sa şi din acest moment intensitatea schimbărilor în ţara noastră va fi cu totul alta. Vorbim aici nu doar de profunzimea acestor transformări, dar, cel mai important, şi de resursele de care are nevoie țara noastră pentru a acoperi diferența de dezvoltare.
C: În ultima perioadă, s-au făcut multe declaraţii la tema Acordului de Asociere – unele prea optimiste, altele – prea pesimiste. Care, totuşi, e realitatea?
V.F.: Categoric nu sînt de acord că lucrurile trebuiesc privite doar în culori roz sau sumbre. Trebuie să avem o abordare realistă, căci numai astfel vom putea avansa în realizarea obiectivului nostru de integrare europeană. Semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere este o mare victorie a Republicii Moldova, a cetăţenilor, şi pentru atingerea acestui obiectiv s-a muncit enorm. Dar, totodată, nu trebuie să ne lăsăm dominaţi de emoţii şi să credem că misiunea a fost încheiată. După ratificarea Acordului de Asociere, care prevede inclusiv şi Acordul de Liber Schimb cu UE, va trebui să muncim poate mai mult ca oricînd. Mai mult, mai repede și mai organizat. Știu ce înseamnă acest lucru, pentru că printr-o perioadă asemănătoare în linii mari am trecut şi anterior. Îmi aduc aminte scepticismul multor colegi, dar şi a rivalilor politici atunci cînd am inițiat negocierile privind libera circulaţie a cetăţenilor RM în UE, dar și privind semnarea acordurilor de Asociere și Liber Schimb. Se făceau glume, erau multe replici ironice şi chiar atacuri. Dar, atunci am înțeles un lucru: cea mai bună armă împotriva scepticilor nu este contra-argumentul, propaganda sau dezbaterile filozofice. Nu, nu ajută! Doar munca și acțiunea generează rezultate. Ne-am condus de acest principiu şi astăzi avem circulaţie liberă în Uniunea Europeană, Acord de Asociere şi Acord de Liber Schimb, școli reparate, apă în localităţi, drumuri, tehnică agricolă și venituri mai mari pentru agricultori, locuri de muncă și mai bine plătite etc.
C: Dle Filat, voi insista totuşi pe argumentele celor care critică acest Acord. Or, aceste argumente sînt destul de dure, deoarece se vorbeşte inclusiv despre dificultăţile cu care se va confrunta economia naţională, dar şi despre alte momente neplăcute.
V.F.: Am auzit şi eu aceste critici – ele sînt aduse în special de comunişti, de sateliţii lor, de pigmeii politici, gen Dodon, care încearcă să facă capital politic, chiar şi acţionînd în detrimentul intereselor propriei ţări. Dar, chiar şi aşa, pentru mine toţi aceşti critici sînt exponenţii unui singur partid – partidul minciunii. Absolut toate construcţiile politice ale promotorilor respectivelor mesaje au la bază minciuna. Nu există nici un argument în ceea ce spun și fac – totul este o minciună!
Apropo, aş vrea să-i întreb pe aceşti promotori ai minciunii, care acum încearcă să ne convingă că-şi fac griji pentru popor: Cu ce s-au ocupat opt ani la guvernare? Ce rezultate în beneficiul poporului au avut, dincolo de faptul că şi-au rezolvat problemele personale, şi-au făcut interesele? Nimic! De aceea, şi afirm că sînt nişte mincinoşi.
Însă, mai mult decît minciuna lor, mă preocupă faptul că ei sînt gata să sacrifice interesele ţării, ale cetăţenilor pentru interese politice de moment. Aceasta deja e foarte şi foarte grav!
C: Vorbind despre ratificarea Acordului de Asociere în Parlament, credeţi că vor fi suficiente voturi pentru aceasta?
V.F.: Ştiu că la acest capitol se fac şi s-au mai făcut speculaţii. Mai mult ca atît, ştim că s-au făcut şi tentative de a distruge majoritatea parlamentară. Dar, în pofida tuturor acestor acţiuni, avem o majoritate parlamentară pro-europeană clară şi nu cred că există motive de îngrijorare la acest capitol. Votul pentru ratificarea Acordului de Asociere în Parlament va fi unul nominal şi astfel fiecare deputat va avea şansa de a rămîne în istorie fie ca un adept şi un promotor al intereselor ţării sale, fie ca un oponent al acestora. Dar, sînt sigur, că vom ajunge să ne bucurăm împreună şi de ratificarea Acordului de Asociere, la fel cum ne-am bucurat anterior de parafarea şi de semnarea lui.
C: Dle Filat, în perioada cît aţi deţinut funcţia de Prim-ministru au demarat negocierile pe marginea Acordului de Asociere. Ulterior, aţi fost permanent în avangarda acestui eveniment. Ce sentimente aveţi acum cînd acest Acord a fost deja semnat şi e la un pas de a fi ratificat?
V.F.: Am sentimentul pe care poate să-l aibă doar un om la finalul unei munci grele, dar făcute bine. Totodată, am şi sentimentul că sîntem la un nou început, lucru despre care am vorbit mai sus. Sînt mîndru pentru acest mare succes al Republicii Moldova şi vreau să-i felicit şi pe această cale încă o dată pe toţi acei care au muncit pentru realizarea acestui obiectiv, să le mulţumesc pentru efortul depus. Totodată, vreau să-i felicit şi pe toţi cetăţenii Republicii Moldova care vor beneficia direct de pe urma implementării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană – ei merită şi vor ajunge să trăiască într-un stat cu adevărat liber, democratic, european, prosper.
C: Ce urmează?
V.F.: Dacă vă referiţi la obiective, urmează să muncim în continuare pentru a obţine, orientativ în anul 2017, statutul de ţară candidat la aderare în UE, iar aderarea propriu-zisă ar urma să aibă loc în 2020. Apropo, formaţiunea pe care am onoarea să o conduc a elaborat Planul 2020, care prevede acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru realizarea acestui obiectiv şi eu sînt sigur că, la fel cum am reuşit în cazul Acordului de Liberalizare a Vizelor, Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb, dar şi în multe alte domenii, vom reuşi să realizăm şi acest nou obiectiv în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova.
Kristina Gurez