[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU VIDEO) Vasile Botnari: Sîntem ambiţioşi şi vrem să facem foarte multe schimbări
27 Aprilie

În cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID), Vasile Botnari a vorbit despre situaţia din domeniul pe care îl gestionează, problemele cu care se confruntă în activitatea de zi cu zi, planurile de viitor, dar şi a oferit detalii despre familia sa.

TRIBUNA: Domnule Botnari, s-a anunțat că în acest an Moldova se va transforma într-un șantier de construcție. Care e situația în acest sens? Ce buget este alocat?

Vasile Botnari: În acest an am semnat patru contracte, dacă să vorbim de finanţarea externă pe care o avem. Este vorba despre cîteva segmente de pe traseul Chişinău – Ungheni – Sculeni, construcţia ocolirii or. Ungheni, dar şi un contract pe segmentul  Chişinău-Giurgiuleşti. Pînă la finele anului planificăm să mai semnăm încă 10 contracte. În total, în 2014  planificăm semnarea a  14 contracte. Dar totul depinde de cum se vor finaliza licitaţiile, dar și de băncile finanţatoare pe care noi le avem. În afară de această, din Fondul Rutier sînt alocate 1 miliarde 326 milioane lei. Dintre acestea, 390 de milioane lei  vor fi alocate pentru repararea drumurilor locale. Nemijlocit este vorba de drumurile sociale care duc spre grădiniţe, şcoli, centre medicale, în dependenţă de cerinţele primarilor. Este vorba despre 707 primării.  De altfel, din Fondul Rutier  se vor repara și o parte din drumurile naționale: ocolirea de la Căuşeni, traseul Orhei – Rezina şi încă alte cîteva porţiuni de drum.

T: Un subiect care interesează societatea ține de calitatea drumurilor. Cum asigurați că vom avea drumuri de calitate? 

V. B.: Trebuie să vă spun că, atunci cînd se fac lucrările, sînt mai multe etape de control. Companiile care reabilitează drumurile au laboratoarele lor de verificare, Administraţia de Stat a Drumurilor, la fel,  are un laborator al  ei, care fac verificările în procesul de lucru, dar şi la finalizare, cînd se fac lucrările de recepţie. Pe lîngă aceasta, mai avem Inspectoratul în Construcţii, care, la fel, deţine un laborator şi controlează şi calitatea. În cazul cînd avem lucrări necalitative acestea  nu se achită sau companiile sînt impuse să reabiliteze drumul din contul lor.  La finalizare, în cazul cînd aceste drumuri nu corespund calităţii, aceste lucrări nu sînt achitate.

T: Aveți cazuri cînd, compania care nu și-a onorat angajamentele  a fost sancționată? Vă rugăm să ne oferiți detalii, inclusiv ce prevede legislația  în acest sens? 

V. B.: Dacă să vorbim despre penalităţi, ceea ce cunoaşte astăzi societatea este compania italiană care a lucrat pe drumul Chişinău-Bălţi. Pe anumite porţiuni ei au întîrzieri. Din păcate, pînă la ziua de azi, compania  nu a anunţat finalizarea lucrărilor. Totul se aplică conform contractului semnat între părţi: Administraţia de Stat a Drumurilor şi compania italiană. Penalităţile pentru întîrziere sînt de pînă la 10%. Pentru lucrările necalitative tot vor fi reţinuţi bani. În cazul  companiei  italiene, penalitatea pentru întîrziere constituie 1milion 900 mii de euro, dintre care,  1,4 milioane de euro au fost deja reţinuți.

T: Care sînt principalele probleme cu care vă confruntaţi în activitatea Dvs. de zi cu zi? 

V. B.: MTID  deţine cinci ramuri pe care le gestionează și fiecare ramură se confruntă cu careva probleme. Dar noi sîntem ambiţioşi şi ne-am propus să facem schimbări în toate ramurile. Lucrăm la reabilitarea drumurilor din ţară, vrem să reformăm Calea Ferată, transportul auto. Aşteptăm adoptarea Codului Rutier în lectura a doua în Parlament. Vrem să facem foarte multe schimbări. Este un concept nou de organizare a rutelor.  În aviaţia civilă vrem să atragem cît mai multe companii aeriene, care opereze zboruri din și spre  Republica Moldova. De asemenea, în ceea ce ține de transportul naval – vrem să curăţim şenalul navigabil pe r. Prut şi Nistru şi să avem navigaţie internă. Sînt foarte multe probleme, dar cred că vom reuşi să le rezolvăm pe toate.

T: Pînă în prezent au fost modernizate cinci trenuri vechi, însă la moment nici unul nu circulă din cauza defecţiunilor tehnice. Cine poartă responsabilitate pentru acest lucru?  Din cîte știm, ați demarat și o anchetă…

V. B.: Cu ancheta se ocupă organele de drept. Anul acesta a avut loc un incendiu într-un tren modernizat. Am decis să stopăm exploatarea tuturor  trenurilor modernizate pînă cînd nu ne vom clarifica care sînt cauzele incendiului, ca să evităm pe viitor asemenea situații. Este importantă viaţa oamenilor. Nu putem să riscăm cu cetăţenii noştri care folosesc aceste trenuri. Sînt foarte multe defecte tehnice la aceste trenuri, care apar pe parcurs. Sîntem în aşteptarea documentaţiei tehnice:  cum au fost acestea proiectate. Vrem să le certificăm, să primim un certificat european pentru aceste lucrări. A fost antrenată şi o companie europeană din ţările Baltice pentru a efectua un audit tehnic şi a ne arăta mai detaliat despre lucrările făcute şi cît de calitativ au fost efectuate.

T: Cînd vor fi modernizate şi celelalte trenuri?

V. B.: Calea Ferată are circa 11 mii de angajaţi. De aceea, în viitor, reabilitarea trenurilor  vrem să o facem în Republica Moldova, pentru că avem capacităţi, avem specialişti. Nu avem tehnologii, dar acestea pot fi importate. Acum lucrăm asupra reabilitării vagoanelor de pasageri pe transportul internaţional. Cred că în luna septembrie deja vom avea primul vagon reabilitat în Republica Moldova, de către specialiştii noştri. Pe parcurs planificăm să trecem şi la reparaţia capitală a vagoanelor marfare, dar şi a trenurilor de uz intern. Pentru noi este important să nu concediem din angajați,  dar să-i antrenăm la maximum în procesul de muncă în Republica Moldova. A fost negociat şi un împrumut de 50 de milioane de euro, obţinut de la BERD şi BEI. Aceşti bani vor fi îndreptaţi la reabilitarea infrastructurii şi a locomotivelor. Anul acesta vor începe lucrările.

T: Planificați achiziționarea unor noi vagoane? Dacă da – de unde? 

V. B.: Desigur, cu timpul intenţionăm să achiziţionăm vagoane şi trenuri noi. Acum Calea Ferată finalizează un business-plan detaliat, care prevede şi investiţii pentru modernizarea vagoanelor. Totul va fi achiziţionat în baza unei licitaţii, iar compania care va corespunde cerinţelor înaintate de Calea Ferată, va fi cîştigătoarea. Atunci vom spune clar de unde vor fi achiziţionate.

T: Anterior aţi anunţat că în timpul apropiat urmează să fie lansate mai multe rute avia directe din Chişinău spre oraşe europene. Care vor fi acestea?  Pe ce tarife putem miza?  

V. B.: MTID se ocupă de politicile în domeniul transportului aerian. Politica noastră este de a crea condiţii concurenţiale pentru a atrage cît mai multe companii aeriene în RM, pentru a crea acel hub regional la noi în ţară. Acum avem compania naţională Air Moldova care anul acesta lansează cîteva curse noi,  atît spre est, cît şi spre vest. Este vorba de Barcelona și  Novorosiisk. La moment se poartă discuții și privitor la lansarea cursei directe spre Amsterdam. De asemenea, pentru turiștii moldoveni vor fi și cîteva curse spre Grecia. Ministerul nu negociază la direct cu companiile aeriene, noi doar creăm condiţiile pentru ca acestea  să vină singure. Cu cît mai multe companii şi destinaţii vom avea, cu atît mai mici vor fi şi preţurile. Acum sînt companiile low-cost. Companiile naţionale au dat tarifele în jos pentru a putea rezista concurenţei. Ne mişcăm destul de bine şi cred că vor apărea companii noi pe viitor.

T: Cum ați ajuns în politică? De ce anume PD? 

V. B.: Am ajuns în politică aderînd la Partidul Democrat. Am ales PD pentru că este mai aproape de viziunile mele. Este un partid care are viitor. În acest partid sînt oameni oneşti, tehnocraţi şi m-am regăsit în rîndurile lor.

T: Care este cel mai mare vis al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, dar al politicianului Vasile Botnari? 

V. B.: Cu visele nu stăm prea bine. Sîntem mai realişti. Ceea ce vreau eu să obţin sînt planurile care mi le-am propus, schimbările care vreau să le facem în domeniile pe care le dirijăm, să le aducem la un bun sfîrşit.

T: Unde vă vedeți după alegerile parlamentare din 2014? 

V. B.: În Republica Moldova.

T: Dacă nu ați fi făcut politică, ce ați fi făcut? 

V. B.: Dacă nu aş fi făcut politică, sigur că nu făceam jurnalism. Dar în rest cred că mă regăseam în careva activitate. Am lucrat mai mult în aviaţie, activităţile de transport sînt mai aproape de mine. În caz de ceva, cu siguranță mă voi regăsi undeva.

T: Povestiți-ne despre familia Dvs…

V. B.: Familia este partea unde vreau să fie mai puţin acces public. La general pot să spun că sînt fericit în căsnicie. Sînt căsătorit de 17 ani, în cîteva luni vom împlini 18 ani. Am doi copii, care sînt deja mari. Fiica  Anastasia va face în curînd  17 ani,  iar băiatul Ştefan va împlini 9 ani.

T: Vă mulţumim pentru interviu!

 

Autor: Adrian Platon

Foto şi video: Andrei Boguş

Inapoi la arhiva noutaților