[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU VIDEO) Tudor Ulianovschi: Nu exclud o eventuală implicare în politică
21 Iunie

Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi a vorbit, în cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, despre calitatea pe care o deține, evenimentele importante în relațiile bilaterale Republica Moldova – Uniunea Europeană, experiența din Quatar, activitatea din cadrul Partidului Liberal Reformator, dar și despre alte subiecte.

T.: Domnule Ulianovschi, din februarie 2014 sînteți viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Cum ați ajuns în această funcție și care sînt responsabilitățile Dvs. în cadrul Ministerului?

T.U.: Sînt diplomat de carieră, am început activitatea în 2005. Cred că e o perioadă suficientă pentru a învăța specificul birocrației diplomatice din Republica Moldova. Am activat în cadrul Aparatului central al Ministerului, în cadrul Ambasadei RM la Washington, am fost însărcinat cu afaceri în Statul Quatar, la Doha, unde am deschis prima Ambasadă a Republicii Moldova într-un stat arab. E o experiență multilaterală care a permis dezvoltarea mea profesională și personală.

T.: Cum a fost experiența din Quatar? Și de ce totuși ați revenit? Nu regretați?

T.U.: Experiența din Quatar a fost extraordinară. Am avut onoarea și chiar prilejul de a fi într-o poziție unică, parașutat de fapt, într-o altă lume, pe care mulți din Moldova și din Ministerul de Externe nu o cunosc atît de bine.

Statul Quatar, pe lîngă faptul că este cel mai bogat stat din lume după venitul pe cap de locuitor, implică un potențial extraordinar, nu doar economic, pe bază de hidrocarburi, petrol și gaz natural, dar și uman. La nivel uman, sîntem foarte apropiați culturii arabe din statul Quatar.

Am fost nevoit să stabilesc contacte cu oameni care nu știau de fapt ce înseamnă Moldova. A fost și o experiență lingvistică. Am învățat din mers bazele limbii arabe, specificul lumii arabe, unde oamenii pînă a face afaceri, se cunosc ca personalități: își cunosc familiile, trecutul, viitorul, după care te acceptă ca prieten și discută cu tine ca partener.

În perioada de un an și cîteva luni, deja am reușit să stabilesc bazele viitoarei ambasade, care fizic există. Este vorba despre o clădire într-o zonă prestigioasă în Doha. Deci, fundamentul există, activează ambasada, este Ambasadorul numit, domnul Tihonov.

Sarcina a fost să creez Ambasada și nu să merg ca diplomat – 3 ani sau ambasador – 4 ani. Cred că mi-am realizat sarcina, toate acțiunile tehnice, birocratice și diplomatice au fost realizate și acum misiunea este în stare lucrativă, cu

colaboratori. De fapt, unul dintre dosarele pe care le patronez aici la Minister, este și Orientul Mijlociu, care presupune cooperarea cu Quatarul.

T.: La 27 iunie, RM va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Dar ce urmează după?

T.U.: 27 iunie este un rezultat al muncii asidue a întregii țări, a Guvernului și desigur, a colegilor din Ministerul de Externe, care au depus eforturi enorme pentru acest rezultat.

Totodată, va fi inclus și Acordul de Liber Schimb, Aprofundat și Cuprinzător, care, în opinia mea, este o piatră de temelie a acestui Acord: va oferi posibilități oamenilor de afaceri și tinerilor antreprenori și va crește competitivitatea companiilor mici și mijlocii, care sînt baza unei economii.

Procedural vorbind, după semnare va urma procedura de ratificare a Acordului de către toate parlamentele statelor europene și, desigur, și de Parlamentul RM. După care, va fi votat și ratificat și în cadrul Parlamentului European. Va intra în vigoare după ce va fi ratificat în fază finală de Parlamentul European și va fi pus în aplicare în baza Planului de acțiuni pe care Guvernul RM l-a lansat pentru a-l realiza în interiorul țării.

T.: Un eveniment important a avut loc și la 28 aprilie curent – este vorba despre liberalizarea regimului de vize. Totuși, potrivit datelor oficiale, fluxul de călători nu a crescut. Dvs. cum comentați acest fapt?

T.U.: Fluxul de călători nu a crescut considerabil, dar a crescut ușor. Cred că cel mai important element este faptul că rata refuzului sau erorilor în momentul trecerii frontierei în baza pașaportului biometric este foarte mică. Din informațiile pe care le dețin, din 36 de mii care au călătorit în primele săptămîni, doar 4 au fost refuzați. Acesta este un scor foarte bun pentru RM pentru a demonstra UE că deschiderea vizelor a fost o decizie corectă și din punct de vedere al securității migrației. A fost un obiectiv realizat și oamenii beneficiază și mai mult, iar acum, pe timp de vară, cetățenii moldoveni, pe lîngă faptul că vor merge peste hotare la odihnă, vor putea să își viziteze și rudele.

T.: Dvs. cum ați ajuns în Partidul Liberal Reformator? Sînteți membru al formațiunii?

T.U.: Sînt membru al echipei PLR, pe filiera executivă cum sînt și alți colegi din cadrul Guvernului. Consider că participarea PLR în cadrul coaliției de guvernare este un element un element definitoriu care a permis ducerea pînă la capăt a procesului de reforme și a procesului de integrare europeană.

Or, dacă se continua pe filiera anterioară, pînă la consolidarea celei de-a doua coaliții, ar fi fost un risc major, eventual și de a continua scenariul ucrainean, care

nu ar fi fost deloc bun pentru RM. Astfel, PLR a fost acel element inerent a continuării reformelor, agendei europene. Mai mult decît atît, PLR și reprezentanții acestuia în Executiv, sînt implicați activ, pe lîngă crearea și consolidarea organizațiilor de partid, și în campania de informare în masă a populației cu privire la beneficiile integrării europene, cele ale liberalizării regimului de vize și a Acordului de Liber Schimb.

Sînt multe întrebări din partea cetățenilor, simple, complicate, dar este importantă prezența PLR, dar și a colegilor din Coaliție pentru a explica avantajele, ceea ce va duce la o informare și o percepție corectă, fără a manipula, și va duce la o rată mai ridicată în cadrul scrutinului din noiembrie, și va spori încrederea populației, dar și sprijinul ei.

T.: Dvs. aveți activități și în cadrul partidului? Mergeți în teritoriu pentru a vă întîlni cu electoratul?

T.U.: Vizitele în teritoriu sînt planificate atît în cadrul partidului, cît și a Guvernului. Uneori coincid, alteori – nu. Dar, avînd în vedere funcția pe care o dețin la moment și obiectivul numărul unu – integrarea europeană, pe lîngă activități de partid, decurge și campania de informare privind Uniunea Europeană.

T.: Dar în campania electorală vă veți implica în activitățile formațiunii?

T.U.: Mai sînt cîteva luni pînă va fi dat startul campaniei electorale. Sînt membru al echipei PLR și sînt și pe filiera guvernamentală, dar în ajun de campanie electorală voi fi implicat, de rînd cu colegii, în cadrul promovării partidului.

T.: Anterior, ați fost membru al altui partid politic?

T.U.: Nu, nu am fost.

T.: Pe viitor: carieră în politică sau în diplomație?

T.U.: În RM, ca un diplomat de carieră și avînd la conducere diplomați de carieră: domnul Prim-ministru și domnul Speaker, care cred că au obținut un scor bun și în politică, nu exclud o eventuală implicare în politică.

Să ai un diplomat la conducerea țării este bine, pentru a promova țara în exterior și a stabili parteneriate durabile nu doar cu UE, dar și cu alte state ale lumii, regiuni importante precum regiunea asiatică și a Orientului Mijlociu.

Este importantă coeziunea socială în plan intern și aici experiența diplomatică este favorabilă participării guvernării în plan intern, unde oamenii au nevoie să fie uniți cu ideea comună de integrare europeană.

T.: În ce țară V-ar plăcea să mergeți într-o misiune diplomatică?

T.U.: O misiune diplomatică deja este o experiență deosebită. Fiecare țară oferă avantaje și dezavantaje, mai multe avantaje. Avînd experiența de la Washington și din Quatar, cred că o experiență într-un stat european ar fi interesantă. Nu exclud implicarea într-o misiune într-o țară pe filiera bilaterală.

De asemenea, prezintă interes, și în cadrul Ministerului un interes aparte, implicarea în cadrul Reprezentanțelor ONU de la New York și Geneva. Este o experiență multilaterală și deosebită, care-ți permite de a coopera cu toate statele lumii.

T.: Ce planuri de viitor aveți Dvs.?

T.U.: Viitorul este un termen relativ, poate fi vorba despre 5 sau 10 ani. Acum este nevoie de multă muncă aici la Ministerul de Externe, multă muncă în interiorul țării. În plan personal, îmi propun să muncesc aici, pe dimensiunea diplomatică, și nu exclud alte eventuale provocări pe care fiecare om trebuie să le aibă în viață. Or, este specificul vieții că la fiecare 7 ani se recomandă de schimbat locul de muncă sau specificul activității, altfel riști să intri în rutină și să nu te mai dezvolți.

T.: Ce nu cunoaște publicului despre Tudor Ulianovschi?

T.U.: În ziua de astăzi, este internetului și principiul transparenței. Cred că este foarte multă informație pe care poți să o cunoști despre o persoană, însă este important de a discuta și la nivel personal pentru a avea percepția corectă față de persoană.

Cred că cei care mă cunosc, mă cunosc bine, iar cei care mă știu doar din mass-media sau resurse on-line, sînt invitați să mă cunoască.

Text: Kristina Gurez

Video și foto: Andrei Boguș

 

Inapoi la arhiva noutaților