Interviu cu Victor Gaiciuc, Preşedintele companiei de asigurări „Acord Grup”
Dle Gaiciuc, în 2015, „Acord Grup” a împlinit 13 ani de activitate. Cum au fost aceşti ani?
Victor Gaiciuc: Au fost grei, dar, totodată, interesanţi. Am făcut un salt esenţial: de la o companie mică, unde activau doar 7 persoane şi presta doar servicii de asigurare în domeniul aviaţiei, pînă la aproape 200 de persoane şi prestăm mai mult de 20 de tipuri de asigurări, inclusiv în domenii ca sănătate, bunuri, producere şi răspundere. Prestăm clienţilor noştri practic toate tipurile de asigurări. Avem în teritoriu peste 17 reprezentanţe ale companiei noastre. Suntem o companie în creştere, care tinde să fie şi în continuare stabilă şi serioasă.
Nemijlocit, cu ce indicatori economici aţi încheiat anul 2015?
Victor Gaiciuc: La moment, nu avem datele totalizate, fiindcă abia în luna martie le vom raporta la CNPF. Însă vreau să menţionez că, dacă capitalul statutar în 2002 era de 500 mii de lei, acum este de 37 de milioane de lei. Este o creştere esenţială. Mai mult decît atît, am intrat în clubul acelor companii care emit Cartea Verde. Înregistrăm cote pozitive ale indicatorilor determinanţi ai stabilităţii economico-financiare, astfel rata solvabilităţii este de peste 200%, iar coeficientul lichidităţii – de peste 2,5. Ne bucurăm de o creştere a segmentului nostru de piaţă, care, la finele anului, a constituit deja 6%, pe cînd în 2014 era de numai 4%. Ne extindem din contul potenţialului total al pieţii din Republica Moldova.
Volumul primelor de asigurare subscrise a atins cota estimată la începutul anului, astfel înregistrînd nivelul de 68,5 milioane de lei. Plăţile de asigurare în 2015 au atins cota de 15,5 milioane de lei, astfel determinînd o uşoară creştere a gradului daunalităţii pentru întreg portofoliul de asigurare de 22,6. Asta vorbeşte despre aceea că suntem o companie care asigură nu de dragul asigurării, ci şi care intervine şi acordă asistenţă cînt cetăţeanul nimereşte într-o situaţie dificilă. Acele 15 milioane de lei plătite de noi persoanelor păgubite vorbeşte despre faptul că avem grijă. Mereu promovez ideea: Cuvîntul asiguratorului este inviolabil.
Care au fost cele mai mari provocări ale anului ce a trecut? Aţi reuşit să le depăşiţi?
Victor Gaiciuc: Pentru compania „Acord Grup” provocări negative nu au fost. Au fost provocări în sensul extinderii, pentru a demonstra clienţilor noştri că suntem o companie serioasă. În aşa mod, în luna februarie 2015, am devenit emitenţi a asigurării Cartea Verde. Ne străduim să facem faţă cerinţelor majore ale clienţilor.
Legislaţia în domeniu e în permanentă schimbare. Totuşi, ce modificări sunt imperios necesare pentru ca domeniul asigurărilor să se dezvolte mai intens?
Victor Gaiciuc: Nu atît de mult ne deranjează legislaţia, cît mentalitatea. Şi aici am în vedere atît mentalitatea asigurătorilor, cît şi a cetăţenilor. Dacă noi am izbuti să schimbăm atitudinea celor ce prestează şi celor care solicită aceste servicii, am face un lucru mare. Legislaţia Republicii Moldova practic este compatibilă cu legislaţia Uniunii Europene şi, totodată, avem corupţie, delapidări, un dezastru în domeniul economic. Problema e alta – în mentalitatea cetăţenilor. Dacă vom schimba doar legislaţia, dar vor rămîne aceeaşi oameni, ei vor face exact cum au făcut 20-30 de ani în urmă. Desigur, pot fi făcute ajustări, putem s-o facem să corespundă cuvînt în cuvînt cu cea a Uniunii Europene. Mai mult decît atît, conform Acordului de Asociere, noi suntem obligaţi şi asta facem, inclusiv în domeniul asigurărilor.
Apropo, în anul 2015 aţi fost ales în funcţia de Preşedinte al Consiliului de Administrare al Biroului National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA). Ce aţi reuşit să realizaţi în această postură?
Victor Gaiciuc: Cel mai important este că, în viziunea mea şi a colegilor din domeniul asigurărilor, am izbutit să oprim declinul, care era în sistemul Cartea Verde. În noiembrie-decembrie 2014, erau indicatori că Moldova e în pericol de a fi exclusă din sistemul Cartea Verde. La rugămintea multor colegi/companii, am preluat această funcţie, chiar încă nefiind companie ce emitea Cartea Verde. Am izbutit să depăşim acele neînţelegeri care erau în această asociaţie profesionistă. Unele mici „restanţe” în acest sens mai sunt, dar, în general, am reuşit să depăşim neînţelegerile menţionate mai sus. Au fost şi judecăţi şi ameninţări, dar cred că am reuşit să depăşim criza care era. Am convins Consiliul Biroului de la Bruxelles să amîne suspendarea Moldovei de la 1 iunie 2015 pînă la 1 octombrie 2015. Ulterior, s-a reuşit ca această suspendare să fie amînată pînă la 1 aprilie 2016. Acum eu sunt optimist şi sper că suspendarea respectivă va fi exclusă, adică Republica Moldova nu va fi în afara sistemului Cartea Verde. Cred că am depus şi eu o părticică din suflet în acest domeniu. Apropo, am cedat deja funcţia. În momentul de criză eu am pus umărul la susţinerea sistemului Cartea Verde în Republica Moldova, iar cînd lucrurile au revenit la normal, m-am retras.
Ce urmează să se întîmple cu sistemul Cartea Verde pentru R. Moldova?
Victor Gaiciuc: La momentul actual, cele 10 companii emitente de Cartea Verde depun toate eforturile ca, Consiliul Birourilor de la Bruxelles să nu aibă careva obiecţii faţă de noi, deci noi să îndeplinim întocmai toate cerinţele, inclusiv plata la timp a tuturor despăgubirilor, evitarea falsificărilor etc. Eu constat că devenim tot mai buni şi mai buni şi cred că, în luna martie, va fi luată decizia Comitetului de a elimina complet aceste restricţii sau, în cel mai rău caz, de a prelungi acest termen pînă la Adunarea Generală.
Aţi fost ministru al Apărării, Ambasador, iar acum Vă ocupaţi de afaceri. Sunteţi un om împlinit din punct de vedere al carierei? La ce mai visaţi în acest sens?
Victor Gaiciuc: Eu gestionez această companie, sunt manager. Spre regret, nu am acţiuni nici în această companie, nici în alta. Dar, totodată, primesc plăcere de la faptul că suntem în creştere, facem un lucru bun pentru oameni, deşi mai sunt unele rezerve.
„Lucrul cel mai important este să nu încetezi să pui întrebări. Curiozitatea are propria raţiune de a exista”, spunea Albert Einstein. Dvs. aveţi întrebări la care încă nu aţi primit răspuns? Care anume?
Victor Gaiciuc: Am încă multe întrebări. Cred că anume spiritul acesta de curiozitate m-a făcut să activez în mai multe domenii. Nepoţelul meu are 4 ani şi la orice propoziţie el întreabă „De ce?”, şi eu îmi dau seama că la 58 de ani am ajuns tot cu întrebarea „De ce?”. Curiozitate este, anume ea mi-a permis să studiez profund orice domeniu, inclusiv aviaţia, tactica, milităria, diplomaţia, managementul. De 5 ani m-am aprofundat în asigurări. Nu ştiu ce va fi mai departe, dar sper că această dorinţă de a învăţa nu va dispărea curînd.
Ce aşteptări aveţi de la anul 2016?
Victor Gaiciuc: Ca şi toţi cetăţenii Republicii Moldova, noi aşteptăm stabilitate politică, bunăstare, dezvoltare economică, drumuri bune, salarii normale şi o infrastructură ca în Belgia sau Luxemburg.
Autor: Adrian Platon
Sursa: Almanahul Politic al Republicii Moldova 2015