[ X ]
(INTERVIU) Medicul din R. Moldova – candidat la europarlamentare pe lista celui mai puternic partid din România
24 Mai

Veaceslav Șaramet,  medic rezident la specialitatea de Protetică Dentară, este cel mai tînăr  candidat din Republica Moldova la alegerile europarlamentare. Despre politică, perspectivă europeană, dar și viitorul R. Moldova, Veaceslav Șaramet a vorbit în interviul acordat pentru TRIBUNA.

T:  Dle. Șaramet, sunteți cel mai tînăr candidat din Republica Moldova la alegerile în Parlamentul European. Povestiți-ne despre Dvs. și cum ați ajuns să faceți politică?

V.Ș: Candidez din partea Alianței Electorale PSD-UNPR-PC. În timpul perioadei de studenție de la București, m-am implicat activ în activități de voluntariat atît la nivel de asociație locală, cît și la nivel național de federație. Am ales implicarea în politică pentru că reprezintă modalitatea prin care am șansa să susțin ideile promovate ca ong-ist, în principal cele social-democrate de tip european. Totodată, am mulți prieteni în mediul politic, care m-au susținut în acest demers, atît cei din conducerea Tineretului Social Democrat din România, cît și oamenii din partid ce țin de politica externă.

T:  Ce v-a determinat să participați la aceste alegeri? Ce scor electoral vă așteptați?

V.Ș: Ideea că un tînăr din Republica Moldova să apară pe listele celui mai puternic partid  din România – PSD cred că a fost factorul principal care m-a motivat să particip la aceste alegeri. Scorul electoral la care ne așteptăm este ca noi, cel mai puternic partid din România, să dăm cel puțin jumătate din Europarlamentarii României la Bruxelles.

T:  Cum vedeți Dvs. viitorul european al R. Moldova? Cînd țara noastră va fi una cu adevărat europeană?

V.Ș: Cred că Republica Moldova este deja o țară cu adevărat europeană, o țară cu oameni frumoși, oameni deștepți și cu un suflet european mare. Cît despre viitorul Republicii Moldova în Uniunea Europeană, sper ca în anul 2019, atunci când România va deține președinția UE, R. Moldova să devină membru cu drepturi depline.

T:  Sunteți liderul Organizației Tineretului Social Democrat din R. Moldova. Cine v-a determinat să candidați? social-democrații vă susțin?

V.Ș:  Într-adevăr, sunt liderul organizației TSD Republica Moldova. Este o premieră în istoria modernă a României cînd un partid înființează la nivel de tineret o organizație exclusiv pentru Republica Moldova. Este un eveniment care mă bucură și care demonstrează că Partidul Social Democrat susține constant vectorul pro – European al Republicii Moldova atît prin proiecte economice (20 milioane de euro pentru grădinițe), culturale (înfrățiri ale localităților), educaționale(bursele de studii) și sociale(programe de tabără pentru tineri). Totodată, să nu uităm că la succesul liberalizării regimului de vize între R. Moldova și UE, o contribuție importantă, împreună cu cea a Guvernului de la Chișinău, a avut-o și Ministerul Afacerilor Externe din România, în frunte cu dl. ministru Titus Corlățean, Vicepreședinte PSD.

T:  Nu pot să nu vă întreb de alegerile parlamentare care vor avea loc în R. Moldova în toamna anului curent. Veți participa? În ce formulă?

V.Ș:  Alegerile parlamentare din toamnă care vor avea loc în Republica Moldova sunt foarte importante. Putem spune că anul 2014 este un an decisiv pentru viitorul European al Republicii Moldova. Fiind în plină campanie pentru Europarlamentare nu vă pot vorbi prea multe despre implicarea din toamnă, însă aș menționa faptul că în toamnă este esențial să luptăm ca Republica Moldova să nu revină la perioada tristă din istoria sa, perioada comunismului. Vladimir Voronin a făcut prea mult rău acestei țări ca să-I lăsăm să revină.

T:   Cum vedeți viitorul Dvs. politic?

V.Ș:  Îl văd un viitor european, un viitor social-democrat cu valori europene, un viitor în care Republica Moldova este membră a Uniunii Europene și un viitor la care noi toți împreună vom fi o mare familie. Pentru acest viitor, cred că este important, ca oamenii din Republica Moldova, care dețin cetățenia română, să meargă duminică, pe 25 mai la vot, și să-și exercite acest drept European.

T: Vă mulțumim!

Olesea Cușnir, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților