În cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL, analistul politic Ion Tăbîrţă a vorbit despre situaţia politică de la începutul anului 2015, despre surprizele de care am putea avea parte, dar şi despre alegerile locale care vor avea loc în vara anului curent.
Curentul: Cum caracterizați situația politică de la începutul acestui an?
Ion Tăbîrţă: Anul politic 2015 a început exact la fel cum s-a terminat 2014 – marcat de tentativele de a negocia încropirea unui nou guvern. Deocamdată, putem constata că nu prea se reușește acest lucru.
C: Cum credeți că va fi anul politic 2015? Am putea avea parte de careva surprize?
I.T.: Va fi unul foarte agitat. Sistemul politic moldovenesc, de departe, nu este unul perfect. Toate lacunele și imperfecțiunile constituționale existente, în lipsa unei culturi politice consensuale, duc la foarte multe blocaje în politicul moldovenesc. Deja avem probleme în formarea guvernului. La vară vom avea alegeri locale generale, iar spre finele anului vom intra în febra problemei alegerii șefului statului. La sigur, vom avea surprize, și nu din cele mai plăcute, în viața politică din Republica Moldova.
C: Liderii partidelor pro-europene au anunțat că ar putea forma coaliția de guvernare până la următoarea ședință a Parlamentului (12 ianuarie). Credeți că vor ajunge la un numitor comun până atunci?
I.T.: Din cum au evoluat lucrurile pînă acum, îmi vine greu să cred că se va realiza acest lucru pînă pe 12 ianuarie. Deocamdată, se observă o poziție distinctă a PL față de partenerii de negocieri – PLDM și PDM. Din ultimele declarații, nu prea întrezărim o apropiere relevantă a pozițiilor celor trei partide care ar duce spre compromisul necesar pentru a forma guvernul. Cel mai probabil, negocierile se vor desfășura și după 12 ianuarie. Dacă să vorbim despre termeni plauzibili, atunci sfîrșitul lunii ianuarie poate fi un termen mai real decît 12 ianuarie pentru crearea unui nou guvern.
C: Se vorbește mult precum că PL ar putea să fie în opoziție. Credeți un asemenea scenariu realist? Care ar fi consecințele unei asemenea decizii?
I.T.: Este un scenariu mai puțin probabil, dar nu lipsit de substrat real. Totul va depinde de poziția președintelui PL, Mihai Ghimpu. Dacă liderul liberal va da dovadă de constructivism și va depăși problemele subiective, atunci PL, la sigur, va fi la guvernare. Ghimpu trebuie să tragă concluzii din lecția primăverii anului 2013 că „scaunul puterii niciodată nu rămâne gol”.
C: Cum comentați deschiderea PCRM de a participa la discuții cu partidele pro-europene? Credeți că ar putea veni la putere partidul condus de Vladimir Voronin?
I.T.: Cei cinci ani de opoziție au „îmblînzit” și „umanizat” PCRM. Este o diferență foarte mare dintre PCRM de astăzi și cel din 2009. Comuniștii nu mai domină viața politică moldovenească. Da, PCRM este în continuare un partid politic important din Republica Moldova, dar între timp au mai apărut și alte partide de calibrul comuniștilor. De aici și această schimbare a PCRM – din partid antisistem în unul deschis la discuții cu alte partide politice din Republica Moldova. Însă, este prematur să vorbim despre participarea PCRM într-o formulă de guvernare.
C: Cum credeți că va fi campania electorală pentru alegerile locale, în special în municipiul Chișinău? Care sunt așteptările Dvs.? S-ar putea repeta situația de la alegerile din 30 noiembrie?
I.T.: Campaniile electorale pentru alegerile locale se deosebesc de cele parlamentare, avînd o altă logică de desfășurare, ele punînd accentul mai mult pe om și mai puțin pe partid. Totuși, alegerile în municipiul Chișinău se deosebesc de cele din alte localități din Republica Moldova, accentul vectorial-ideologic fiind unul mai puternic. Capitala Republicii Moldova tot timpul a fost condusă de un politician de dreapta, chiar și în timpul guvernării PCRM. Campania pentru Chișinău din vară se anunță una foarte dificilă, poate chiar cu rezultat imprevizibil. Ea va reprezenta un adevărat „test de maturitate” pentru primarul Dorin Chirtoacă, dar și pentru PL.
Autor: Adrian Platon